Με έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιφυλάξεις από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έγινε δεκτή η οριοθέτηση ΑΟΖ από Αθήνα και Κάιρο, πριν ενημερωθούν επισήμως για το περιεχόμενό της.

Εγκλωβισμένη στο να θυσιάζει στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και να σηκώνει αντιπολιτευτική σκόνη για να κρύψει τα πολιτικά της αδιέξοδα, η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει -φραστικά- και την υπογραφή της συμφωνίας κήρυξης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μένει να φανεί τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή προς επικύρωση.

Παρά το ότι οι ενέργειες είχαν ξεκινήσει πριν από 13 χρόνια και δεν εγκαταλείφθηκαν από καμία ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προβεί σε αυτήν τη συμφωνία με την Αίγυπτο από το βήμα του Forum των Δελφών ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Τσίπρας τώρα αποδοκιμάζει. «Μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ieidiseis.gr και πρόσθεσε: «Συνεπώς θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης, που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψη όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή».

«Οταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε φιλικές χώρες δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας», τόνισε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ίσως για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι αν ως υπουργός είχε προλάβει να υπογράψει εκείνος την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν θα υπήρχε σήμερα το σύμφωνα Τουρκίας – Λιβύης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σάρατζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον άρον με την Αίγυπτο, που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά, δε, καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Aντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη συμφωνία που υπεγράφη η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου. Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Κίνημα Αλλαγής σχολίασαν πως «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση» και γι’ αυτό επιφυλάσσονται για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας και σημείωναν ότι: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το Διεθνές Δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Οσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση εθνικής γραμμής και αρνείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του».

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εκτιμώντας πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί ιστορικής συμφωνίας καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελλόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη και καταλήγει: «Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας».