Μεγάλη σημασία δίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσία του και στην παρουσία των στελεχών του κόμματός του, παλαιών και νέων, στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, δίνει χαρακτήρα πρώτου κρας τεστ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά τους ομιλητές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η συζήτηση θα αποτελέσει σημαντική εξέταση γι’ αυτούς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χθες το μεσημέρι -την ώρα του σεισμού ήταν σε εξέλιξη- πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα, επί της συζήτησης και ψήφισης των προγραμματικών.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους επιτελείς του, και κυρίως από εκείνους που ήταν υπουργοί και σήμερα είναι τομεάρχες, να του βρουν τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης, εκεί που θα επιχειρήσει να «κτυπήσει», όπως επίσης και ποια σημεία της δικής του διακυβέρνησης θα πρέπει να προβάλλει. Η κατάργηση του ΣΔΟΕ και του ΣΕΠΕ, παρά το ότι η κυβέρνηση έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις στην κριτική που έχει δεχθεί, η σύνθεση των γενικών γραμματέων, η κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «στροφή» της κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών μετά την 7η Ιουλίου και η χρονική μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Μητσοτάκη θεωρούνται ότι θα περιλαμβάνονται στην ομιλία του κ. Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, έχει ήδη ξεκινήσει το «φροντιστήριο» προς τους νέους τομεάρχες που ορίστηκαν πρόσφατα, ενώ οι «παλιοί», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Οικονομικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο Εξωτερικών, η Εφη Αχτσιόγλου σε Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Ανδρέας Ξανθός στο Υγείας και η Θεανώ Φωτίου στην Κοινωνική Πρόνοια, φαίνεται να έχουν ευκολότερη δουλειά.

Εκ των πραγμάτων, ενδιαφέρον θα υπάρξει για τον Νίκο Παππά, που τοποθετήθηκε στη θέση του τομεάρχη Οικονομίας απέναντι από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, για τον Γιάννη Ραγκούση, που ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη απέναντι από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τον Νίκο Φίλη, ο οποίος επέστρεψε στον τομέα Παιδείας, από τον οποίο είχε εκδιωχθεί από τον κ. Τσίπρα ως υπουργός, αλλά και για τον Χρήστο Σπίρτζη, που ανέλαβε τομεάρχης Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στον «υπερυπουργό» Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, θα έχει το βλέμμα της στραμμένο και στους πρωτοεμφανιζόμενους στη Βουλή, όπως την Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχου Τουρισμού και θα βρεθεί απέναντι στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, που εξελέγη επίσης για πρώτη φορά βουλευτής και θα έχει καθήκοντα ως αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κάτω από τον Νίκο Παππά, τον επίσης πρωτοεμφανισθέντα στη Βουλή Γιάννη Μπουρνούς, που έγινε τομεάρχης Αθλητισμού απέναντι από τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Λευτέρη Αυγενάκη, τη δημοσιογράφο Δώρα Αυγέρη, που ανέλαβε τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και τον προερχόμενο από τους ΑΝ.ΕΛ. Βασίλη Κόκκαλη, που ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης – κάτω από τον κ. Αραχωβίτη, που θα αντιπαρατεθεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Επίσημη πρώτη αποτελούν η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και η ψήφισή τους και για τους τρεις νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν εμπειρία από τη Βουλή. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τρεις που έχει και ρόλο τομεάρχη, καθώς ορίστηκε επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών.