Ντροπή! H κυβέρνηση θα τα δώσει (;) σε δόσεις από τα μέσα του 2020 ή το 2021 και θα αφορούν διάστημα μόνο δέκα μηνών

Φρούδες μοιάζουν να είναι οι ελπίδες που έχουν εναποθέσει αρκετοί συνταξιούχοι στην κυβέρνηση για την έγκαιρη και δίκαιη διευθέτηση του -εκκρεμούς από το 2015- ζητήματος της επιστροφής των αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των αρμόδιων στελεχών, μια -τύποις- λύση αναμένεται να δοθεί από τα μέσα του 2020 ή ακόμη και από το 2021 και μετά, ενώ τα ποσά που αναλογούν στους περίπου 2.000.000 δικαιούχους θα επιστραφούν σε δόσεις, σε βάθος τριετίας ή τετραετίας!

Ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης υφυπουργός Νότης Μηταράκης «ψαλίδισε» χθες τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά σε ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων, οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2015 (οπότε θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί οι αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και η κατάργηση των δώρων το 2012) αναμένουν να τους επιστραφούν τα «κλεμμένα».

Ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Παπαδάκη, στον ANT1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των αναδρομικών έμεινε στην πεπατημένη που είχαν ακολουθήσει η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα πάντα θα κριθούν όταν δοθεί από το ΣτΕ και η απόφαση για τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/16).

Η απάντησή του προκάλεσε την αντίδραση του παρουσιαστή, ο οποίος του υπενθύμισε πως, βάσει έγκυρων εργατολόγων, τα αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 είναι ανεξάρτητα από τον Ν.4387/16, αφού υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου από το 2015 (το θέμα έφερε στο προσκήνιο η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 15 Σεπτεμβρίου 2019).

Αναμονή

Ο κ. Μηταράκης αποδέχθηκε την «ένσταση» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για να έχει συνολική εικόνα των ποσών που πρέπει να επιστραφούν. «Είναι δεδομένο ότι θα αποπληρωθούν, πιθανότατα σε δόσεις, ανάλογα με τα ποσά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι όποια λύση «δεν θα επηρεάσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ασφαλιστικού».

Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι η επιστροφή των αναδρομικών θα αρχίσει από τα μέσα του 2020 ή ακόμη και από τις αρχές του 2021 και μετά! Η κυβέρνηση -μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου- θα επιδιώξει να επιστρέψει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας αναδρομικά μόνο 10 μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως τα μέσα Μαΐου του 2016, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο Ν.4387/16) και όχι για τα περίπου τέσσερα χρόνια (από τον Ιούλιο του 2015 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οπότε έγινε ο δήθεν επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων).

Όσον αφορά δε τη διόρθωση των επικουρικών από τη «σφαγή» που έγινε το 2016 (ειδικά του τ. ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ μειώθηκαν κατά 80%, αντί να εφαρμοστεί ο επανυπολογισμός του Ν.4387/16), ο κ. Μηταράκης, αν και ρωτήθηκε, δεν απάντησε, δίνοντας την αίσθηση ότι η διευθέτηση αυτού του ζητήματος δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης.