Η ΕΕ αποφάσισε να μην αξιοποιήσει τη ρήτρα για το δικαίωμα αγοράς επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson και εξετάζει το ενδεχόμενο να δωρίσει άλλες 100 εκατ. δόσεις – αν τις παραγγείλει – σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Οι συζητήσεις αυτές δείχνουν μια πτώση της εμπιστοσύνης στο μονοδοσικό εμβόλιο, το οποίο αρχικά θεωρούνταν κρίσιμης σημασίας για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, αλλά έχει εξελιχθεί σε εφεδρική επιλογή, έπειτα από προβλήματα στην ασφάλεια και τις παραδόσεις, σχολιάζει το Reuters.

Στα τέλη Μαρτίου η ΕΕ άφησε να εκπνεύσει η προθεσμία για την παραγγελία 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με απευθείας γνώση των συμβολαίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αποκαλύπτοντας έτσι μία ρήτρα, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί έως τώρα.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και είχε την επιλογή να αγοράσει άλλες 200 εκατομμύρια σε δύο διαφορετικές δόσεις.

H προθεσμία για τη δεύτερη ρήτρα για τις εναπομείνασες 100 εκατ. δόσεις λήγει στα τέλη Ιουνίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το θέμα αυτό.

Τα προβλήματα της εταιρείας στις παραδόσεις μπορεί να παίξουν ρόλο στην απόφαση, σημειώνει το Reuters. Στο πλαίσιο της αρχικής παραγγελίας, η Johnson & Johnson δεσμεύθηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου. Όμως, έως τώρα έχει στείλει μόνο περίπου 12 εκατομμύρια, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν με γνώση των σχετικών στοιχείων.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ «έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τρέχουσες καθυστερήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια από άλλες εταιρείες για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού εντός του καλοκαιριού, σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις. Επίσης έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τις Pfizer/ BioNTech για τα επόμενα χρόνια, αν χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις.

Όμως, η ΕΕ εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να παραγγείλει τις επιπλέον δόσεις της Johnson & Johnson- με βάση τη δεύτερη ρήτρα- κυρίως με τον σκοπό να τις δωρίσει σε φτωχότερες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει δεσμευθεί να δωρίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του χρόνου.

Κάποιες από τις επιπλέον δόσεις- αν γίνει η παραγγελία- μπορεί να προσφερθούν στο πρόγραμμα COVAX, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Όμως, ίσως κάποιες χώρες αποφασίσουν να τις κρατήσουν για τους δικούς τους πολίτες.