Κοινή παραδοχή των επιστημόνων είναι πως τα επόμενα χρόνια οι πανδημίες θα γίνουν ένα σύνηθες φαινόμενο, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Ενόσω μαίνεται η μάχη με τον Sars-CoV-2, επιστήμονες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν εμβόλια που θα προλαμβάνουν τις παρούσες ή μελλοντικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη πρωτότυπων που ονομάζονται «πανκορονοϊκά» εμβόλια, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αν και προς το παρόν προέρχονται από πειράματα σε ζώα και όχι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, όπως γράφουν οι «New York Times». «Θα πρέπει να συνεργαστούν πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο για να επιταχύνουμε τη διαδικασία, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε φέτος κιόλας ένα τέτοιο εμβόλιο», υποστηρίζουν ο δρ Ερικ Τόπολ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής, και ο Ντένις Μπάρτον, ανοσολόγος από το Ερευνητικό Κέντρο Scripps του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Οι δύο ειδικοί σε δημοσίευσή τους στο «Nature» επισημαίνουν ότι η Covid-19 σηματοδοτεί μία νέα εποχή, για την οποία θα πρέπει να γίνει ορθολογικός σχεδιασμός εμβολίων που βασίζονται σε εξουδετερωτικά αντισώματα. Και ενώ οι πρώτοι κορονοϊοί αναγνωρίστηκαν το 1960, δεν είχε ασχοληθεί κανείς μαζί τους, καθώς αυτό που προκαλούσαν ήταν το κοινό κρυολόγημα. Δηλαδή συμπτώματα δίχως καμία σημασία. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, πλέον, υπάρχει άμεση ανάγκη για την προετοιμασία και καταπολέμηση των κορονοϊών και ελπίζουν πως θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων.

Επιτακτική φαίνεται πως είναι η ανάγκη για τη θέσπιση «πιστοποιητικού εμβολιασμού», που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως θα διευκολυνθεί η επιστροφή στην «κανονικότητα». Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε χθες πως η χώρα είναι σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις για να καθοριστεί πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα διεθνούς πιστοποίησης εμβολιασμών κατά της Covid-19. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον επιβεβαίωσε χθες πως «αναπόφευκτα θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για ιδέες όπως αυτή (πιστοποιητικό εμβολιασμού)», αποκλείοντας όμως τη χρήση του για είσοδο σε μπαρ και θέατρα. Ηδη αρκετές χώρες -Ισραήλ, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία- δίνουν ή σκέφτονται να δώσουν σειρά ταξιδιωτικών και άλλων προνομίων σε όσους εμβολιάζονται.

Το Ισραήλ, που πρωτοπορεί στον εμβολιαστικό ρυθμό και χθες ανακοίνωσε μείωση 94% στους συμπτωματικούς φορείς του ιού, κινείται σε ρυθμούς επανεκκίνησης της οικονομίας με γνώμονα τους εμβολιασθέντες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Τimes of Israel», το υπουργικό συμβούλιο προσανατολίζεται στο άνοιγμα εμπορικών κέντρων, γυμναστηρίων, ξενοδοχείων και άλλων εγκαταστάσεων την επόμενη εβδομάδα για να υποδεχτούν όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Η Ευρώπη χρειάζεται διαβατήριο εμβολιασμού – τώρα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στην οικονομική εφημερίδα «Handeslblatt». Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι αεροπορικές εταιρίες και ο τουριστικός κλάδος είναι έτοιμοι για μια τέτοια κίνηση, όμως η Κομισόν βάζει φρένο.

Υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες και κλειστά σύνορα φέρνουν οι μεταλλάξεις

Η Βρετανία ξεπέρασε το Σάββατο τους 15 εκατομμύρια εμβολιασμούς (στους άνω των 70 ετών), σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ένα σημαντικό ορόσημο για τη μάχη κατά της πανδημίας.

Η «Γηραιά Αλβιώνα» θέλει πάση θυσία να διαφυλάξει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής στρατηγικής της και από χθες έχει θέσει σε ισχύ την υποχρεωτική καραντίνα σε όσους ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο μοριακά διαγνωστικά τεστ κορονοϊού, κατά τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξή τους. Οι επισκέπτες που έχουν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα σε 33 χώρες της «κόκκινης λίστας», που συνδέονται με τα στελέχη του κορονοϊού από τη Ν. Αφρική και τη Βραζιλία, θα πρέπει να περνούν τη δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένα ξενοδοχεία, με το κόστος των 2.000 ευρώ να επιβαρύνει τους ίδιους (και 240 ευρώ για τα τεστ).

Εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Οι πρώτες διαρροές αναφέρουν πως η αρχή θα γίνει με άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, εξετάζεται να επιτραπεί σε μέλη του ίδιου νοικοκυριού να κάνουν διακοπές εντός των συνόρων σε αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα το Πάσχα των καθολικών, στις 4 Απριλίου.

Από την Κυριακή, η Γερμανία κρατάει κλειστά τα σύνορά της με το αυστριακό Τιρόλο και την Τσεχία, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης των μεταλλάξεων. Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση της Αυστρίας, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ δήλωσε χθες πως «το σφράγισμα των συνόρων είναι απολύτως απαράδεκτο και προκαλεί μόνο χάος». Κινητοποίηση υπάρχει και στη Γαλλία, όπου ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον σημείωσε πως «το Παρίσι δεν θέλει η Γερμανία να κλείσει τελείως τα σύνορα», ζητώντας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας κάλεσε τις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία να τεθούν σε κατάσταση «οργάνωσης κρίσης» από τις 18 Φεβρουαρίου, ώστε να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Journal Du Dimanche».