Εμβόλιο και αντισώματα: Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται με την ίδια ένταση και τα νησιά θωρακίζονται ενόψει μιας ασφαλούς τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της διάρκειας της προστασίας κατά της Covid-19 απασχολεί έντονα τους πολίτες αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Οι τελευταίες μελέτες για τη διάρκεια της ανοσίας δίνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και με βάση αυτές εκτιμάται ότι η ανοσία διαρκεί 12 μήνες.

«Κατά πάσα πιθανότητα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο και το χρονικό παράθυρο απόκτησης της ανοσίας είναι: Από τη μία για τους νέους, οι οποίοι αποκτούν ικανοποιητική ανοσία από την πρώτη δόση, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ για τους πάνω των 40 απαιτούνται τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση», επισημαίνει στο Eleftherostypos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πολίτες άνω των 40 ετών έχουν χαμηλότερη ανοσιακή απόκριση στην πρώτη δόση σε σχέση με τους νέους, οι οποίοι αποκτούν, όπως λέει, εξουδετερωτικά αντισώματα αρκετά νωρίτερα, δύο με τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Απαιτείται, όμως, εγρήγορση και μεγάλη προσοχή γιατί είναι αρκετά πιθανό μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης να νοσήσει κάποιος. “Οσο πιο μακριά είναι η μόλυνση από την πρώτη δόση τόσο πιο ελαφριά θα περάσει τη νόσο κάποιος”, εξηγεί ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας ότι ακόμη και σε ασυμπτωματική λοίμωξη υπάρχει το ενδεχόμενο μετάδοσης. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα εμβολιαστικά σχήματα για καθένα εμβόλιο όπως έχουν προταθεί από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις εταιρείες και τα δεδομένα μελετών, το διάστημα προστασίας από το κάθε ένα εμβόλιο διαφέρει.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer οι δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά 21 ημερών και η ανοσία έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Στο εμβόλιο της Modernaοι δύο δόσεις χορηγούνται με 28 ημέρες διαφορά και η ανοσία έρχεται περίπου 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχο είναι το διάστημα απόκτησης προστασίας μετά το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο όμως οι δύο δόσεις έχουν τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους – το λιγότερο οκτώ εβδομάδες και έως 12 εβδομάδες.

Στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnsonη ανοσία προκύπτει 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Οι πολίτες που εμβολιάζονται, πάντως, ανησυχούν για την επίτευξη ανοσίας για αυτό και πολλοί προβαίνουν σε έλεγχο αντισωμάτων αν και μια τέτοια πρακτική δεν συστήνεται. Οπως έχει επισημάνει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η μέτρηση αντισωμάτων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς “η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία που δεν μπορεί να μετρηθεί με ένα απλό εργαστηριακό τεστ”, όπως έχει επισημάνει.

Με αφορμή τη διάρκεια της ανοσίας, ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα χρειαστεί και πότε αναμνηστική δόση του εμβολίου. “Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι για να καθορίσουμε μια στρατηγική επανεμβολιασμού. Από τις ενδείξεις πιθανότατα τουλάχιστον ορισμένες ομάδες ανθρώπων με υψηλή πιθανότητα νόσησης, όπως οι υγειονομικοί, ίσως χρειαστούν μια αναμνηστική δόση. Το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτή δεν είναι σαφές καθώς περιμένουμε τα αποτελέσματα μελετών που τρέχουν αυτή τη στιγμή”, σημειώνει ο κ. Τζανάκης.