Εμβολιασμός: Την ανάγκη εμβολιασμού των εφήβων στις ΗΠΑ επισήμανε η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, βάσει των νέων στοιχείων που δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στις ΗΠΑ και στον Καναδά τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πολλές χώρες και στην Ε.Ε. έχουν ήδη ξεκινήσει ή προγραμματίσει τους εμβολιασμούς των νέων και των παιδιών. Χθες, η αμερικανική εταιρία Moderna υπέβαλε επίσημο αίτημα αδειοδότησης στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση εμβολίου της για παιδιά 12-18 ετών, μετά τις κλινικές δοκιμές που έδειξαν 100% αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο για το οποίο υποβάλει αίτημα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγείται από τον περασμένο μήνα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στους νέους 12 ως 15 ετών.

Τα στοιχεία μελέτης που επικαλέστηκε η διευθύντρια του CDC προβληματίζουν, καθώς δείχνουν αύξηση των ποσοστών νοσηλειών, παρόλο που τα ποσοστά νοσηλείας παρέμεναν σταθερά στους άνω των 65 ετών, πιθανώς λόγω των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αυξημένες νοσηλείες μεταξύ των εφήβων μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως οι πιο μεταδοτικές και δυνητικά πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, η επιστροφή στο σχολείο, καθώς και οι αλλαγές σε συμπεριφορές πρόληψης (κοινωνικές αποστάσεις, χρήση μάσκας). Η μελέτη εξέτασε 376 εφήβους που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, εκ των οποίων οι 204 νοσηλεύτηκαν και το 70% αυτών είχε τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.

 

Με επιφυλάξεις

Οι εμβολιασμοί εφήβων στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει με αρκετή επιφύλαξη, αίσθημα που οι ειδικοί αναμένουν να αλλάξει λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι περισσότερες χώρες της Ενωσης βρίσκουν σταδιακά τους ρυθμούς τους στη μετά Covid περίοδο. Στη Μάλτα, όπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός έχει εμβολιστεί πλήρως, καταγράφηκε μηδενικός αριθμός κρουσμάτων την Κυριακή, για πρώτη φορά ύστερα από 11 μήνες. Ο επικεφαλής γιατρός στο τμήμα ελέγχου των λοιμώξεων του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Πρέμπεν Αβιτσλαντ, υποστήριξε πως «η πανδημία έχει τελειώσει στη Νορβηγία», σημειώνοντας πως όλοι οι δείκτες καταγράφουν πτωτική τάση. Στις Βρυξέλλες, από τις 9 Ιουνίου, η χρήση μάσκας παύει να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας, Φιλίπ Κλοζ.