Σε λίγα λεπτά θα ανακοινώσει την στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι είχε προταθεί για την προεδρία του ΣτΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση καθιστά δύσκολη ενδεχόμενη άρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία επιβεβαιώνεται στην πράξη η παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η εισήγηση που θα κάνει θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν.

Για αυτό τον λόγο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την αξιωματική αντιπολίτευση να αποδέχεται την πρόταση της ΝΔ και αν συμβεί αυτό θα έχουμε εκλογή από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου,.

Χθες πήγες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» ανέφεραν. Μάλιστα αυτό αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του ενώ φαίνεται ότι του έκανε πιο εύκολη την κατάσταση ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρνητικός στο να διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Πώς εκλέγεται ο ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης – έναν τουλάχιστον μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου. Αυτή φέρεται να τοποθετείται αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 ή 23 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής από την εγγραφή της εκλογής ΠτΔ σε ημερήσια διάταξη μέχρι τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν 5 ημέρες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα πάντως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας δηλαδή πριν την λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόθεση της κυβέρνησης πάντως είναι οι διαδικασίες να εκκινήσουν άμεσα, άπαξ και η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκεται πια επισήμως στο τραπέζι.

Η εκλογή

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες. Σ’ αυτή την περίπτωση, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αναγκαία πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου – ύστερα από πέντε ημέρες – και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 βουλευτές) του συνόλου των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία (σ.σ. πλειοψηφία επί των παρόντων).