Καθαρή πρωτιά κοντά στις δέκα μονάδες διαφορά και μεγάλο προβάδισμα στον δεύτερο γύρο έδωσαν στον Νίκο Ανδρουλάκη, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου καθώς  στο 90,26%% της ενσωμάτωσης και καταμετρημένες 241.859 ψήφους, εμφανίζεται πρώτος με 37,06%, δεύτερος ο Παπανδρέου με 27,78%, τρίτος ο Λοβέρδος με 25,95%, ακολουθούν Χρηστίδης με 3,25%, Καστανίδης με 2,99% και Γερουλάνος με 2,97%.

Η μεγάλη συμμετοχή των περίπου 270.000 μελών και φίλων ήταν το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του χθεσινού πρώτου γύρου, που σε κάθε περίπτωση αποτελούν ισχυρή βάση εκκίνησης για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που πήρε άνετα τη νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ έκανε την πρώτη του δήλωση: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που μας τίμησαν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου για το πολιτικό πολιτισμό που επέδειξαν και που απετέλεσε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά. Η ενότητα είναι βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Γεννηματά.Από την αρχή της προσπάθειας είπα ότι είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή θέλω να τους ευχαριστήσω.Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους. Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση και ενότητα. Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», ήταν τα πρώτα λόγια του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ: «Την άλλη Κυριακή όσοι μας τίμησαν αποφασίζουν για την τύχη και το μέλλον της παράταξης. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και σας καλώ στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη δήλωσή του μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ είπε:  «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή που τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στη γιορτή της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον. Συνεχίζω με σεμνότητα και ενότητα».