Τις τελευταίες λεπτομέρειες μελετούν στην Εκκλησία προκειμένου αύριοπου θα ανοίξουν οι ναοί, να είναι όλα έτοιμα για να προσέλθουν οι πιστοί. Από τη νέα χωροταξία των καθισμάτων μέχρι τα αντισηπτικά. Μάλιστα με εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος τονίζει την ανάγκη να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον νέο κορονοϊό.

«Ως γνωστόν, η προσέλευσή μας στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις μας γίνεται υπό τας προϋποθέσεις που έθεσε η ειδική

επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», επισημαίνει στην εγκύκλιο προς τους πιστούς (θα διαβαστεί αύριο σε όλους τους ναούς) η Ιερά Σύνοδος. «Οφείλουμε», συνεχίζει, «ως εκκλησιαστικό σώμα, να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις».

Οι συνοδικοί ιεράρχες σημειώνουν ότι η Εκκλησία συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με την Πολιτεία και με την ειδική επιστημονική επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αυτό θα
συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και πάλι σας προτρέπουμε σε πιστή εφαρμογή όλων των συστάσεων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής».

Πάντως, τονίζουν ότι «η συνεργασία μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε όρια τα οποία η ορθόδοξος πίστη και ζωή μας, αλλά και η παράδοσή μας, έχουν θέσει (…) Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπεραστούν».

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι η «περίοδος που παρήλθε ήταν σκληρή και πικρή για όλους μας. Κυριολεκτικά, ματώσαμε για την απουσία σας από τους ναούς».

Εκφράζει δε την ευγνωμοσύνη της στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.