Λύση για τη λειτουργία όλων των ναών τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα αναζητεί η Εκκλησία, όπως αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση «η ΔΙΣ απεφάσισε την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων».

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Εκκλησία, στο εσωτερικό της οποίας οι συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» είναι καθημερινές.

Οι ιεράρχες, λέγεται, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί η περσινή εικόνα με κλειστές εκκλησίες το Πάσχα και «κατ’ οίκον Ανάσταση». Με το σκεπτικό ότι οι πιστοί θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά στην Εκκλησία για να μπορέσουν να εκκλησιαστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την Covid -19, ήδη σχεδιάζουν να προτείνουν ένα μοντέλο λειτουργίας των ναών τέτοιο ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία και «όλα να κυλήσουν ομαλά».

Αυτό το μοντέλο πιθανότατα δεν θα διαφέρει από εκείνο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, δηλαδή με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στους ενοριακούς και μητροπολιτικούς ναούς καθώς και με κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες. Ομως, σε αυτό που προβληματίζονται περισσότερο είναι στο πώς θα τελεστεί φέτος η περιφορά του Επιταφίου, αλλά και η Ανάσταση.

Το καλύτερο σενάριο για το Πάσχα θα ήταν για την Εκκλησία -εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση- να επιτραπεί στον κόσμο να παρακολουθήσει έξω από τους ναούς τις Ιερές Ακολουθίες με τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας. Κάτι που ακούγεται δύσκολο, μια που δύσκολα μπορεί να υπάρξει έλεγχος και αριθμητικοί περιορισμοί.

«Το Πάσχα με κλειστές εκκλησίες και χωρίς πιστούς θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση», σχολίασε χθες (Mega) o μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Κύριλλος.

Ερωτηθείς για τις εικόνες συγχρωτισμού στην Εξόδιο Ακολουθία του αρχιμανδρίτη Σαράντη Σαράντου στον Αγιο Στέφανο, ο ιεράρχης ανέφερε: «Ο πατήρ Σαράντης Σαράντος ήταν ένας κληρικός 80 ετών, επί 50 χρόνια υπηρετούσε στο Μαρούσι. Η οικογένειά του έχει 4 παιδιά και 19 εγγόνια. Πεθαίνει την Κυριακή το βράδυ τις 11. Στις 12 με παίρνουν τα παιδιά και μου λένε ότι δεν ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα, και να μην κηδευτεί στο Μαρούσι. Το πρωί έκανα εγώ την κηδεία και ήμουν εγώ εκεί. Ειδοποιώ από το πρωί την Αστυνομία να βρίσκεται στο χώρο, ήρθε η Αστυνομία και ασφαλίσαμε το χώρο. Εγινε στο μοναστήρι στον Αγιο Στέφανο. Είμαι αυστηρός με την τήρηση των μέτρων, σε σημείο που να έχω παρεξηγήσεις».

Οπως είπε, μέσα στο ναό μπήκαν μόνο η οικογένεια και οι ιερείς. «Ηταν λάθος που ήρθε ο κόσμος. Το έμαθαν και ήρθαν. Για να προσεγγίσει κάποιος εκεί υπάρχει μια διαδικασία. Η Αστυνομία έκανε σωστά τη δουλειά της. Δεν είναι 500 άτομα, δεν χωράνε 500 άτομα. Στις εικόνες πόσοι φορούν μάσκες; Το 80% φοράει μάσκες». Ο κ. Κύριλλος σημείωσε επίσης ότι «όταν πήγα και ξεκίνησα την ακολουθία, όποιος ήταν μέσα στο ναό τον βγάλαμε έξω. Σε σύγκριση με καταστάσεις που βλέπουμε αλλού, το 80% φορούσε μάσκες», προσθέτοντας ότι «στην κηδεία ήταν σκορπισμένοι. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο μέσα σε κλειστά γραφεία. Είναι αλλιώς σε μια λειτουργία σε μια συγκροτημένη κατάσταση, και αλλιώς σε μια κηδεία. Η Αστυνομία ήταν εκεί και έκανε και προσωπικό έλεγχο».

Επιπλέον η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τέλος, η ΔΙΣ απεφάσισε να συνέλθει εκ νέου για τον μήνα Απρίλιο, την εβδομάδα προ της Κυριακής των Βαΐων.