Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Ομοσπονδιακού προπονητή, Θανάση Σκουρτόπουλου, να επιστρέψει στην εθνική και να ταξιδέψει στην Κίνα, μετά το σοβαρό τραυματισμό του Γιάννη Αθηναίου.

Αν και είχε «κοπεί» πριν την έναρξη του Τουρνουά «Ακρόπολις», ο γκαρντ της Ούνιξ Καζάν, είπε αμέσως το «ναι» όταν δέχτηκε το τηλεφώνημα, τη νύχτα της Κυριακής (18/8). Η ΕΟΚ ενημέρωσε και την Ούνιξ Καζάν ως όφειλε κι ενώ η ρωσική ομάδα είχε κλείσει αεροπορικό εισιτήριο στον διεθνή γκαρντ για την Τρίτη (20/8), το οποίο ακυρώθηκε.

Το πρωί της Δευτέρας ο Βαγγέλης Μάντζαρης έτρεχε στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για να ετοιμάσει όλα τα χαρτιά που απαιτούνται για έκδοση βίζας. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο, αν θα προλάβει να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που το απόγευμα της Τετάρτης (21/8) θα μεταφέρει τους διεθνείς στην Κίνα, για τρία ακόμη φιλικά παιχνίδια, πριν την πρεμιέρα της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το Μαυροβούνιο την 1η Σεπτεμβρίου.

Οριακά προλαβαίνει να είναι παρών στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο Κώστας Σλούκας. Η γάμπα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση σε κάθε κίνηση σε έναν αγώνα μπάσκετ και η διάρκεια της αποθεραπείας που ενδείκνυται σε τέτοιους τραυματισμούς είναι τρεις εβδομάδες.

Το αιμάτωμα που έχει σχηματιστεί στο γαστροκνήμιο του δεξιού ποδιού του Κώστα Σλούκα έχει έκταση 8 εκατοστά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σοβαρός τραυματισμός στον μυ. Ο Σλούκας προλαβαίνει, λοιπόν σίγουρα να ενσωματωθεί στη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εφόσον βέβαια προκριθεί η εθνική, αλλά για τον πρώτο γύρο, οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν λανθασμένη. Μόνο με ενέσεις και θεραπεία με βλαστοκύτταρα, έχει πιθανότητες να είναι έτοιμος την 1η Σεπτεμβρίου.

Δεδομένο είναι πως στην ΕΟΚ βάζουν πρώτη την υγεία του διεθνή γκαρντ της Φενερμπαχτσέ και παρά τη σφοδρή επιθυμία του ίδιου του παίκτη να ενισχύσει τη «γαλανόλευκη» ο Σλούκας θα μπει μόνο όταν θα είναι 100% έτοιμος.

Στις 25 ή 26 Αυγούστου, όπως δήλωσε μετά τον αγώνα με τη Σερβία ο Θανάσης Σκουρτόπουλος το βράδυ της Κυριακής (18/8), θα υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με το πότε θα μπορεί να ενσωματωθεί στην εθνική ο Σλούκας. Τότε, θα πρέπει να αποφασίσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τη δωδεκάδα που θα δηλώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς είτε ο Μάντζαρης, είτε ο Κόνιαρης θα κληθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα, ακολουθώντας την αντίθετη διαδρομή από αυτή που θα κάνει ο «Σλούκι Λουκ».