Οι Βρυξέλλες επισήμαναν σε 6 χώρες τις ΕΕ ότι το μακροχρόνιο κλείσιμο των συνόρων τους υπονομεύει σοβαρά την μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία έχουν 10 μέρες για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Κομισιόν περί παραβίασης των κοινά συμφωνημένων οδηγιών για τον κορωνοϊό.

Οι περιορισμοί που επέβαλε η Γερμανία στα σύνορά της με το Αυστριακό Τιρόλο υπήρξαν αφορμή εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, με το Γερμανό πρέσβη στη Βιέννη να καλείται να εξηγήσει τα «μη απαραίτητα μέτρα, που κάνουν περισσότερο κακό από καλό».

Στη Γερμανία, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες να έχει ανέβει στο 60,5 από το 55-57 όπου κυμαινόταν την περασμένη εβδομάδα.

Τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων με το νέο βρετανικό στέλεχος,  στο Τιρόλο και την Τσεχία, συνέβαλαν στην απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την είσοδο στη χώρα στους Γερμανούς πολίτες, τους μόνιμους κατοίκους άλλης καταγωγής και σε ελάχιστους εργαζομένους σε βασικούς τομείς.

Οι οδηγίες της Κομισιόν που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο υποδείκνυαν στις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά, απευθύνοντας ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις «μη απαραίτητες» μετακινήσεις εκτός συνόρων.

Επιπλέον, σύμφωνα και πάλι με τις οδηγίες, οι πολίτες με προέλευση από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων πρέπει να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ και να παραμένουν σε καραντίνα πριν την είσοδό τους σε άλλη χώρα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπίστηκε τη γραμμή αυτή στη βάση της επιθυμίας να αποφευχθεί η κατάσταση που επικράτησε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οπότε οι ξεχωριστές πολιτικές για τα σύνορα που υιοθετούσε η κάθε χώρα οδήγησαν σε χάος στα σύνορα ορισμένων χωρών και υπονόμευσαν το εμπόριο και την τροφοδοσία.

ΠΗΓΗ: The Guardian