Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -που έφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα- και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί τα λαμπρά εγκαίνια του νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο επιβλητικό διατηρητέο κτίριο, στο Παγκράτι.

Στους 11 ορόφους του μουσείου της οδού Ερατοσθένους, συνολικής επιφάνειας 7.250 τετραγωνικών μέτρων, όπου φιλοξενούνται μερικοί από τους σπουδαιότερους εικαστικούς θησαυρούς της παγκόσμιας ζωγραφικής τέχνης, ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός και δήλωσε εντυπωσιασμένος: «Εργα που έπρεπε για να τα δεις να ταξιδέψεις σε πολλές πρωτεύουσες, είναι πια στην Αθήνα, στο Παγκράτι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη σπάνια συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα και σπουδαίους εικαστικούς του 20ού και του 21ου αιώνα.

Στο όραμα του ζεύγους Γουλανδρή και έργο ζωής παράλληλα, που παίρνει «σάρκα και οστά», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για ένα εμβληματικό μουσείο και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλίσουμε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τη λειτουργία του. Επίσης αναφέρθηκε στο τεράστιο και πολύπλευρο έργο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και στην προσφορά τους στην τέχνη.

Εκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στον Βασίλη Γουλανδρή, σημειώνοντας ότι αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Ελληνα, ο οποίος πέτυχε στην οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα, προσφέροντας μεγάλο μέρος των όσων αποκόμισε με ποικίλους τρόπους, στην πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ακολούθησε και προεξέτεινε με μεγάλη επιτυχία τη μοναδική παράδοση των εφοπλιστών, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μπουν τα θεμέλια και να κατακτήσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία την παγκόσμια κορυφή, ενισχύοντας παράλληλα, με καθοριστικό τρόπο, την εθνική μας οικονομία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο πεδίο της τέχνης κάλλιστα ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να τους αναγνωρίζονται τα διακριτικά του σύγχρονου «Μαικήνα», καθώς η ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης με ποιοτικά χαρακτηριστικά μοναδικότητας -και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα- αποτέλεσε και αποτελεί την αντηρίδα πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.