Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση, παρά τις απόψεις των ειδικών, δεν πήρε μέτρα στον εορτασμό της ημέρας του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Χθες, ανήμερα των Φώτων, η σύγκρουση συνεχίστηκε σε οξύτερους τόνους, με αφορμή το γεγονός ότι παρά τη ρητή απόφαση της κυβέρνησης, οι ναοί έμειναν ανοιχτοί και είναι ορατό το ενδεχόμενο η δημόσια υγεία να μπει σε μεγάλο κίνδυνο, αν επικρατήσει ο λαϊκισμός.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως «έκλεισε τα μάτια» επειδή δεν αντέχει σύγκρουση με την Εκκλησία και γι’ αυτό δεν επενέβη για την τήρηση της απόφασής της να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα.

Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης έριξε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που δήλωσε στον ρ/σ Alpha 98.9 πως η ανυπακοή της Εκκλησίας έγινε με την ανοχή της Πολιτείας, αλλά και δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι η Εκκλησία αποφάσισε να κρατήσει τις εκκλησίες ανοιχτές τηρώντας μέτρα προστασίας, επειδή οι πολίτες γενικώς δεν τηρούν τα μέτρα. Αυτό το νόημα είχε και η προτροπή του «δείτε τι γίνεται στο Σύνταγμα».

«Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά, υπό το φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων.

Η Ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί», έγραψε στην ανάρτησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας για άλλη μία φορά συγκυριακά οφέλη και αποκρύβοντας τη θέση του κόμματός του σε κάθε θέμα που προκύπτει στην επικαιρότητα.

«Θα περιμέναμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα με την αναμενόμενη κριτική του, να ακούγαμε και την πρότασή του. Δεν την ακούσαμε πάλι. Προτείνει να μείνουν κλειστοί οι ναοί με τη χρήση βίας; Ας το πει ευθέως.

Δεν το λέει όμως και προτιμά να ψαρεύει σε θολά νερά. Σε μια κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία, όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να βάλουμε φρένο στην πανδημία αντί να αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, δείχνοντας από την αρχή ότι έχει στόχο να «ξεβολέψει» την αξιωματική αντιπολίτευση από τη θέση της εύκολης κριτικής και της λαϊκιστικής προσέγγισης των πραγμάτων, χωρίς ανάληψη της ευθύνης της κατάθεσης προτάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σημείωσε, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας, ότι «ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά έκανε τα στραβά μάτια και έβαλε το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις Κινήματος Αλλαγής και ΜέΡΑ 25.

«Επί Ν.Δ. αποδεικνύεται ότι οι νόμοι και τα διατάγματα του κράτους δεν ισχύουν για όλους. Παρά τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ανακάλεσε ουσιαστικά τις αποφάσεις της και ο συνωστισμός σε εκκλησίες ήταν γεγονός.

Νέες συγγνώμες τύπου Γεωργιάδη θα ηχούν πλέον ως κοροϊδία. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε το Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση έθεσε και επίσημα σήμερα σε καθεστώς εξαίρεσης τις εκκλησίες. Οι νόμοι του κ. Μητσοτάκη εφαρμόζονται κατά το δοκούν, ανάλογα την εκλογική υπεραξία που κάθε κοινωνική ομάδα έχει προσφέρει στην κυβέρνηση. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχουμε να κάνουμε πραγματικά με μία κυνική κυβέρνηση που δεν την ενδιαφέρει η επιβίωση των πολιτών, αλλά η δική της», υποστήριξε, μεταξύ άλλων και το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε χθες ότι έχει σκοπό να τραβήξει το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη, ζητώντας εμμέσως παρέμβαση της Δικαιοσύνης, η οποία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση Folli Follie και την εμπλοκή των Αλ. Φλαμπουράρη, Αλ. Χαρίτση, Μ. Μπαλαούρα και Στ. Αραχωβίτη. Οι διευκρινίσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι δεν εννοούσε την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αλλά επιστήμονες που βγαίνουν στα ΜΜΕ και λένε την άποψή τους, προκάλεσε σειρά έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει:

«Εχουν περάσει 24 ώρες από την κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για σκληρό λοκντάουν πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνήσει τα περισσότερα θύματα.

Δεν περιμέναμε αυτό για να διαπιστώσουμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας. Με εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες στη Θεσσαλονίκη ωστόσο, περιμένουμε να δούμε τι άλλο πρέπει να ομολογήσει κάποιος για να παρέμβει η Δικαιοσύνη».