Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα του  ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1. Το τάνκερ έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού αυτό της Καλαμάτας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα διεθνή ΜΜΕ. Εάν κάτι τέτοιο γίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, το τάνκερ θα έχει φτάσει σε Ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι την Κυριακή.

Σκληρή στάση εξακολουθούν να έχουν οι Αμερικάνοι. Οι Η.Π.Α διεμήνυσαν μέσω του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μ. Πομπέο ότι θα αναλάβουν κάθε δράση που απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι δηλώσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης

Ο  υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε τηλεοπτικό σταθμό  δήλωσε πως «Θα διαχειριστούμε (το θέμα) σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών», ενώ από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δεξαμενόπλοιο  και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», τόνισε ο κύριος Βαρβιτσιώτης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα για την στάση που θα τηρήσει η χώρα μας.

Ακόμη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το δεξαμενόπλοιο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δύσκολα θα προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας το ιρανικό δεξαμενόπλοιο», δήλωσε στο Kανάλι Ένα 90.4 ο καθηγητής  Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης. Συντασσόμενος με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει τα κυβερνητικά χείλη, ο έμπειρος καθηγητής τόνισε πως ένας πιθανός ελλιμενισμός του εν λόγω πλοίου θα έθιγε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, κάτι που η Ελλάδα θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει.