Άρση lockdown: Η καραντίνα έληξε και όπου φύγει, φύγει για χιλιάδες Αθηναίους από το πρωί της Παρασκευής (14/5/2021). Από τις 10 το πρωί έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δρομολόγια πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων, με τους ταξιδιώτες να τονίζουν πως «είναι ένα σημαντικό βήμα για να χαλαρώσουμε».

Τα μέτρα, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν, πρόκειται να είναι αρκετά αυστηρά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, πολλοί είναι εκείνοι που άρπαξαν την ευκαιρία και αποφάσισαν να ταξιδέψουν είτε κοντά στις οικογένειές τους στα νησιά είτε στα εξοχικά τους μετά από αρκετούς μήνες.

Δρομολόγια πλοίων - Τι πρέπει να ξέρετε  Δρομολόγια πλοίων

Άρση lockdown: Στο 85% από σήμερα η πληρότητα των πλοίων

Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός επιθεώρησε το πρωί το λιμάνι του Πειραιά και έκανε αυτοψία στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Delos», με αφορμή το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά.

Δρομολόγια πλοίων: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Δείτε εδώ τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries

Δείτε εδώ τα δρομολόγια των πλοίων της ANEK LINES

Δείτε εδώ τα δρομολόγια των πλοίων της Minoan LINES

Πώς να προετοιμαστείτε για να ταξιδέψετε

Οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν σε νησιά από σήμερα, αλλά φυσικά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, όλοι θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών.
Επίσης, όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό μπορούν να φέρουν βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τον έλεγχο των βεβαιώσεων έχουν αναλάβει οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες από πέντε ετών και άνω.

Τονίζεται πως η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες, ενώ το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Σας υπενθυμίζουμε ότι για τις χερσαίες διαπεριφερειακές μετακινήσεις συνιστάται η τακτική διενέργεια self test, χωρίς να είναι υποχρεωτική.