Δραματική είναι η κατάσταση στις ΠΑΕ καθώς οι ταραχές που ακολούθησαν την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από τον αστυνομικό Ντέρεκ Κάλβιν συνεχίζονται.

Ενα νέο σοκαριστικό βίντεο έφερε στη δημοσιότητα το CNNi στο οποίο φαίνεται  περιπολικό να σπάει οδόφραγμα και να προσπαθεί να περάσει μέσα από πλήθος διαδηλωτών, στη Νέα Υόρκη.

Το περιστατικό διερευνάται από τις τοπικές αρχές, ενώ στο βίντεο ακούγονται ουρλιαχτά. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξαν τραυματισμοί.

Στο μεταξύ, δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολις το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολις. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Julio-César Chávez

@JulioCesrChavez

My security advisor and I were shot with rubber bullets tonight. He had PRESS labeled clearly and visibly on his bulletproof vest

Before being shot, at a separate incident, I was directly aimed at. I took cover https://twitter.com/mollyhf/status/1266911382613692422 

Προβολή εικόνας στο Twitter
Molly Hennessy-Fiske

@mollyhf

Minnesota State Patrol just fired tear gas at reporters and photographers at point blank range.

Ενσωματωμένο βίντεο

99 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο.

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα».

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Julio-César Chávez

@JulioCesrChavez

Tonight I was shot in the arm and the back of my neck with rubber bullets in the middle of covering the Minneapolis protests. My security advisor was shot in the face; his gas mask protected him.

Here’s what happened: http://reuters.com/article/us-minneapolis-police-protest-update/reuters-cameraman-hit-by-rubber-bullets-as-police-disperse-protesters-idUSKBN237050 

Here’s what it looks like:

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
246 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη «Press» πάνω του.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ.

Michael Anthony Adams

@MichaelAdams317

Tensions rose slightly on Lake Street at 17th Street as protestors were surrounded on both sides.

Ενσωματωμένο βίντεο

Michael Anthony Adams

@MichaelAdams317

Police had weapons trained on a group of us. We held up our press passes. One kept his rifle on us while the others continued to fire foam baton rounds.

Ενσωματωμένο βίντεο

1.009 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε «με πυροβολούν» την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.