Διχασμένη παραμένει η επιστημονική κοινότητα για τον εμβολιασμό των ανηλίκων κατά της νόσου Covid-19, ενώ πληθαίνουν οι έρευνες γύρω από το ζήτημα, και οι ειδικοί εξετάζουν τις επιπτώσεις των επί μακρόν αποστασιοποιήσεων στον οργανισμό τους.

Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Χάιφα και του Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας Μακάμπι του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ δείχνει πως τα παιδιά θα μπορούσαν να αποφύγουν τον εμβολιασμό, καθώς ωφελούνται έμμεσα από τον μαζικό εμβολιασμό των ενηλίκων.

Η μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο μεταβολής των θετικών τεστ κορονοϊού με το πέρασμα του χρόνου και την αύξηση των εμβολιασμένων. Διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε 20% αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων ηλικίας 16-50 ετών μειωνόταν στο μισό ο αριθμός των θετικών τεστ στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό κάτω των 16 ετών στην ίδια κοινότητα. Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ ακόμη κι αν αυτό συμβεί, έχουν μικρότερο ιικό φορτίο, άρα μειωμένη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Ετσι, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων, οι ανεμβολίαστοι -ανήλικοι αλλά και ενήλικες- έμμεσα προστατεύονται περισσότερο.

Μάλιστα, οι ερευνητές στα ευρήματά τους δεν έλαβαν υπόψη την πιθανότητα αύξησης της φυσικής ανοσίας στον ισραηλινό πληθυσμό, μετά από λοίμωξη με Covid-19. Η μελέτη των Ισραηλινών επιβεβαιώνεται και σε άλλες περιπτώσεις -στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ- όπου καταγράφηκε μείωση κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες μετά από εκτεταμένους εμβολιασμούς. Πάντως, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ επανέλαβε χθες την αναγκαιότητα εμβολιασμού των παιδιών ώστε «να μην υποφέρουν, να μη νοσηλευτούν και να μην πεθάνουν λόγω κορονοϊού», όπως δήλωσε ο δρ Πολ Οφιτ, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Εμβολίων στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και σύμβουλος του FDA.

Από την άλλη, αν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το σκεύασμα των Pfizer/ BioNTtech για τους άνω των 12 ετών, οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. φαίνεται να ταλαντεύονται για την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Στη Γερμανία

Χθες, η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, συνέστησε τον εμβολιασμό μόνο των εφήβων 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από Covid-19 – παχυσαρκία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, πνευμονικές παθήσεις, διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου έχει καταργήσει τη σειρά προτεραιότητας, επιτρέποντας σε όλους (άνω των 12) να εμβολιαστούν.

 Κίνδυνοι από τη μάσκα

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Βρετανοί επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19 -μάσκες, αποστάσεις κ.ά.- μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών, καθώς δεν εκτίθενται σε ιούς για να αναπτύξουν αντισώματα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian» επικαλούμενη ιολόγους, κλειδώνοντας όλη μέρα τα παιδιά στο σπίτι για να τα προστατεύσουμε από τον κορονοϊό, τα καθιστούμε «ευαίσθητα» σε άλλους κοινούς ιούς. Η καθηγήτρια Κάθριν Μουρ, κλινική σύμβουλος για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, τονίζει πως ανησυχεί τόσο για τη γρίπη, που υπάρχει εμβόλιο, όσο και για τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες, προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά και  για τον οποίο δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.