Το πολιτικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο νέας εκλογικής ήττας οδηγούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αναγκαστική κίνηση να εντείνει το φλερτ προς το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, αν και γνωρίζει ότι το θέμα εξακολουθεί να διχάζει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Με φόντο το μετεκλογικό τοπίο -όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές- και εν μέσω εκτιμήσεων στενών συνεργατών και συνομιλητών του ότι θα ξαναχάσει, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει την πολιτική συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής με διττό στόχο. Από τη μία να πιέσει εκ νέου την κ. Γεννηματά και από την άλλη να «καθαρίσει» όποιους διαφωνούν με τη στρατηγική επιλογή της «προοδευτικής διακυβέρνησης», που είναι ο όρος με τον οποίο προσπαθεί να «καπελώσει» επικοινωνιακά την προσπάθεια αποφυγής δεύτερων, επαναληπτικών εκλογών και ενδεχόμενης ανάδειξης νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση ισχύος να μιλά για συνεργασία και την ίδια στιγμή να καταγγέλλει το «βρόμικο ΠΑΣΟΚ», όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, όπου στόχος ήταν η ηγεμονία και η πολιτική εξαφάνιση του Κινήματος Αλλαγής και όχι, φυσικά, η συνεργασία.

Η περίοδος του κορονοϊού αποδείχθηκε για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε πολύ μεγάλο έδαφος έναντι της κυβέρνησης και το τρίτο κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής, δείχνει να μπορεί να στέκεται στα πόδια του επειδή ακολούθησε τη γραμμή της υπεύθυνης αντιπολίτευσης με χαμηλούς τόνους και προτάσεις και την τακτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει δει την πρόθεση Τσίπρα να θέλει να αρχίσει το «ξεκαθάρισμα» στο κόμμα με αφορμή το άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής και επιχειρεί να φέρει τη συζήτηση στα μέτρα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αυτός που προεκλογικά έλεγε ότι η Φώφη Γεννηματά έχει συνάψει μυστική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προέβλεπε χαιρέκακα, απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, επίσης προεκλογικά, ότι «σε έναν μήνα δεν θα υπάρχετε», χαρακτήριζε «τοξικό πρόσωπο» τον Γιώργο Παπανδρέου και κρατούσε άμυνα στα συνεχή ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, χθες στη Real δήλωσε ότι ενδεχομένως το Κίνημα Αλλαγής να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση την επομένη των εκλογών!