O OΦΗ έβαλε… stop στο αρνητικό σερί των εκτός έδρας αγώνων καθώς πέρασε νικητής με 2-1 από την Νέα Σμύρνη κόντρα στον ουραγό Πανιώνιο. Ο Φιγκεϊρέδο και ο Τσιλιανίδης, που έχασε και πέναλτι τα γκολ των Κρητικών που είναι ξανά σε τροχιά play off.
Πως ξεκίνησαν

Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου ήταν στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει ξανά τον αρχηγό Κόρμπο ο οποίος πήρε θέση στην βασική ενδεκάδα με τον Κύπριο τεχνικό να κατεβάζει τον Πανιώνιο με σύστημα 4-2-3-1 με τον Κότνικ στο τέρμα και αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Μασούρα, Ντομίνγκες, Σταυρόπουλο και Σαραμαντά. Κόρμπος και Οικονομίδης ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, με τους Τσιλούλη (δεξιά), Μιλόγεβιτς (ελεύθερο ρόλο), Εμμανουηλίδη (αριστερά) να αποτελούν την τριάδα πίσω από τον Αραμπούλι.

Από την πλευρά του ο ΟΦΗ και ο Γιώργος Σίμος παρέταξε ότι καλύτερο είχε στην διάθεση του. Σε σύστημα 4-2-3-1 και οι Κρητικοί με τον Σωτηρίου κάτω από τα γκολπόστ και τους Μαρινάκη, Κουτρουμποή, Γιαννούλη και Κοροβέση στην άμυνα. Μεγιάδο και Στάικος ήταν τα δύο αμυντικά χαφ, ενώ οι Σεμέδο, Τσιλιανίδης και Βαζ ήταν η τριάδα πίσω από τον Φιγκεϊρέδο.

Θα περίμενε κανείς πως ο Πανιώνιος που καιγόταν για τη νίκη θα έμπαινε δυνατά, αλλά πο ΟΦΗ ήταν αυτός που από το πρώτο λεπτό έδειξε τις διαθέσεις του. Οι φιλοξενούμενοι με σωστή κυκλοφορία της μπάλας έφταναν εύκολα στην περιοχή του Κότνικ, την ώρα που ο Πανιώνιος ήταν απλά τραγικός.

Ετσι, μόλις στο 8ο λεπτό μετά από κόρνερ ο Φιγκεϊρέδο πήδηξε μόνος του στην καρδιά της περιοχής του Πανιωνίου και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον Κότνικ να παρακολουθεί την μπάλα χωρίς να αντιδρά. Το γκολ αυτό έδωσε ψυχολογία στους παίκτες του Σίμου οι οποίοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και κάθε τους επίθεση ήταν και φάση.

Βαζ, Σεμέδο, Τσιλιανίδης και Φιγκεϊρέδο είχαν στήσει το δικό τους πάρτι και δημιούργησαν τουλάχιστον άλλες τρεις καθαρές φάσεις για να πετύχουν και δεύτερο γκολ και ουσιαστικά να τελειώσουν το ματς. Από την πλευρά του ο Πανιώνιος δεν έδειχνε να έχει θέληση, αυτοπεποίθηση και το μόνο που έκανε ήταν λάθη με αποτέλεσμα το 1-0 του ημιχρόνου να τον κολακεύει.

Αλλος Πανιώνιος, και η ψυχρολουσία του Τσιλιανίδη

Ο Νίκκι Παπαβασιλείου βλέποντας την τραγική εικόνα της ομάδας του αποφάσισε να κάνει διπλή αλλαγή με τους Παπανικολάου και Κιάκο στις θέσεις των Οικονομίδη και Σαραμαντά. Οι «κυανέρυθροι» αποφάσισαν να εμφανιστούν επιτέλους στον αγωνιστικό χώρο και από το πρώτο λεπτό της επανάληψης μπήκαν δυνατά, πίεσαν ασφυκτικά και κατάφεραν στο 48′ με υπέροχη ενέργεια και σουτ του Μιλόγεβιτς να κάνουν το 1-1.

Κι ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ανέβει κι έδειχναν ότι μπορούσαν να κάνουν ακόμα και την ανατροπή, ο ΟΦΗ κόντρα στην ροή του αγώνα στην πρώτη του επίσκεψη στην εστία του Κότνικ πήρε ξανά προβάδισμα στο σκορ με τον Τσιλιανίδη με την άμυνα του Πανιωνίου απλά να παρακολουθεί τους Κρητικούς να αναπτύσσονται λες σε ρυθμό προπόνησης.

Το γκολ αυτό πάγωσε τους γηπεδούχους με τους Κρητικούς έχοντας και το υπέρ τους προβάδισμα να ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Με τον ρυθμό του αγώνα να έχει πέσει, ο ΟΦΗ παρέμενε επικίνδυνος αφού κάθε φορά που έφτανε στο τέρμα του Πανιωνίου μπορούσε να δημιουργήσει φάση και στο 68′ είχε την μεγάλη φάση να καθαρίσει το ματς με το πέναλτι του Τσιλιανίδη αλλά ο έμπειρος άσος κατάφερε να αστοχήσει στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Ο Πανιώνιος ήθελε αλλά δεν μπορούσε, την ώρα που ο ΟΦΗ έβγαζε αυτοματισμούς, συνοχή και με δύο μπαλιές μπορούσε στο τρανζίσιον να βγει στην αντεπίθεση. Κάπως έτσι στο 80′ ο Φιγκεϊρέδο απείλησε αλλά το σουτ του κατέληξε άουτ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Νεοσμυρνιώτες προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, αλλά δεν μπορούσαν καν να φτάσουν με αξιώσεις στην εστία του Σωτηρίου, την ώρα που ο Μάνος στο 89′ έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 3-1 με τον Κότνικ να αποκρούει με τα πόδια.  Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο ΟΦΗ κρατούσε εύκολα το υπέρ του σκορ, στις καθυστερήσεις ο Πανιώνιος είχε την μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα να ισοφαρίσει όταν ο Τσιλούλης βγήκε μόνος απέναντι στον Σωτηρίου, αλλά αντί να πλασάρει προτίμησε να το σιγουρέψει και πάσαρε στον Αραμπούλι με τον Μαρινάκη να κάνει σωτήρια προβολή και να αποσοβεί ένα σίγουρο γκολ.

MVP: Ο Ζοάο Φιγκεϊρέδο. Με ένα γκολ και κερδισμένο πέναλτι αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά για τον ΟΦΗ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν απλά ασταμάτητος και κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα ήταν κίνδυνος θάνατος για τον Κότνικ.

Στο ύψος του: Ο Κώστας Τσιλιανίδης. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής του ΟΦΗ. Από δικιά του εκτέλεση κόρνερ ήρθε το 1-0, ενώ ήταν αυτός που έκανε το 2-1 την ώρα που ο Πανιώνιος είχε ισοφαρίσει και είχε φτιάξει ψυχολογία για την απόλυτη ανατροπή. Αν δεν είχε χάσει και το πέναλτι θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο MVP.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μπατσάνα Αραμπούλι. Ανύπαρκτος ο Γεωργιανός επιθετικός δεν βοήθησε καθόλου την ομάδα του. Δεν τον αισθάνθηκε η άμυνα του ΟΦΗ, ενώ και ο ίδιος έκανε πολλά λάθη ταλαιπωρώντας πολλές φορές χωρίς λόγο την μπάλα.

Η γκάφα: Ανήκει στην άμυνα του Πανιωνίου και στα δύο γκολ του ΟΦΗ. Απλά τραγική η αμυντική λειτουργία των «κυανέρυθρων» με τους παίκτες του Παπαβασιλείου απλά να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους τόσο στην κεφαλιά του Φιγκεϊρέδο όσο και στο σουτ του Τσιλιανίδη. Με διαφορά τα πιο εύκολα γκολ στην καριέρα τους για τους δύο παίκτες του ΟΦΗ. Εδώ μπορεί να μπει και η τραγική εκτέλεση πέναλτι του Τσιλιανίδη στο πέναλτι ο οποίος αλά Πανένκα έστειλε την μπάλα πάνω από το τέρμα του Κότνικ.

Το στραγάλι: Καλή η διαιτησία του Κατσικογιάννη. Κοντά στις φάσεις έκανε σωστή χρήση της κάρτας ενώ ήταν απόλυτα σωστή η απόφαση στο χαμένο πέναλτι του ΟΦΗ.

Το ταμείο του Gazzetta: Ο ΟΦΗ επικράτησε του Πανιωνίου μέσα στη Νέα Σμύρνη σε ένα ματς όπου θα μπορούσε να το είχε καθαρίσει πιο εύκολα. Η ομάδα του Γιώργου Σίμου ήταν καλύτερη από τον αντίπαλο της, κι εκτός από τα δύο γκολ είχε και άλλες ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, ενώ έχασε και πέναλτι. Οι Κρητικοί έβαλαν τέλος στο αρνητικό σερί εκτός έδρας (επτά συνεχόμενες) και πλέον βάζουν πλώρη για τα play off. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι για άλλο ένα ματς ήταν απλά τραγικοί, αφού με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο του δεύτερου ημιχρόνου δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο γήπεδο κι έφτασαν πλέον τις επτά σερί ήττες στο πρωτάθλημα κάνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία τους. Οι «κυανέρυθροι» παραμένουν τελευταίοι και η αλήθεια είναι ότι με τέτοιες εμφανίσεις δεν δικαιούνται να ζητάνε κάτι από την φετινή Super League.

Ενδεκάδες

Πανιώνιος: Κότνικ, Μασούρας, Ντομίνγκες, Σταυρόπουλος, Σαραμαντάς (46′ Κιάκος), Κόρμπος, Οικονομίδης (46′ Παπανικολάου), Εμμανουηλίδης, Μιλόγεβιτς (78′ Γρίβας), Τσιλούλης, Αραμπούλι

ΟΦΗ: Σωτηρίου, Μαρινάκης, Κουτρουμποής, Γιαννούλης, Κοροβέσης, Στάικος, Μεγιάδο, Τσιλιανίδης, Βαζ (77′ Μάνος), Σεμέδο (88′ Μπράουν), Φιγκεϊρέδο

Πηγή: gazzetta.gr