Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική μάχη της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της Τουρκίας μετά την προκλητική στάση που συνεχίζει να τηρεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία για το θέμα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενώ, συνεχόμενες ήταν οι παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα του Νίκου Δένδια.

Μάλιστα από εκεί υπάρχει διάθεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων, ήτοι κυρώσεων, «εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της». Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις Δένδια  ο οποίος μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης επισήμανε ότι με νέες κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι σειρά χωρών στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τη Δευτέρα για τις τουρκικές προκλήσεις, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές. Επισημάνθηκε ότι «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

Σε ότι αφορά τα πιθανά μέτρα ακόμη πιο σκληρή τάση φέρεται να τήρησε η Αυστρία, που ζήτησε έως και διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, άλλο ένα μέτρο που μπαίνει στο τραπέζι αφορά στο θέμα της διακοπής πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία.

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, εξερχόμενος του Συμβουλίου.