Μετά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ήρθε και το θέμα των κλινών των ΜΕΘ να δείξει ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση αδύναμη να χειριστεί οποιοδήποτε μείζον ζήτημα.

Οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι κρατιούνται σε νοσοκομεία κλίνες ΜΕΘ για VIPs και η αντιδικία του με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αλλά και άλλους συνδικαλιστές, όπως η επικεφαλής της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, θεωρήθηκαν από την Κουμουνδούρου ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεφύγουν από το θέμα των εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, για το οποίο επίσης επικρατούν πολλές απόψεις και πίεζε πολύ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αντιδράσεις γιατρών

Ετσι λοιπόν, οι καταγγελίες Γιαννάκου υιοθετήθηκαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος στην περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα έδινε συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ και μιλούσε για νέο μεγάλο σκάνδαλο κ.λπ. Το θέμα πήρε διαστάσεις, έγινε γνωστό ότι τόσο οι συνδικαλιστικοί φορείς των γιατρών όσο και οι ίδιοι οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία ήταν έξαλλοι με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και στην Κουμουνδούρου έφτασαν τα μαντάτα ότι η στάση που έχουν τηρήσει τους φέρνει απέναντι στη συντριπτική πλειονότητα των γιατρών όλης της χώρας, αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό.

Αντίστοιχα μηνύματα πήρε και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος βγαίνοντας προχθές το βράδυ στο Kontra επιχείρησε να μαζέψει τα πράγματα και να ξαναρίξει γέφυρες με την ιατρική κοινότητα, λέγοντας πως οι καταγγελίες του κ. Γιαννάκου -για τον οποίο ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη ώστε να αποδείξει το αληθές των καταγγελιών του- δεν μπορεί να είναι αληθινές.

«Εκτός λογικής»

«Αυτό υπερβαίνει κάθε λογική. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αυτό το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε και οφείλουν να το διασφαλίσουν και το κίνημα των υγειονομικών, τα σωματεία, τα συνδικάτα των γιατρών, των εργαζομένων, αλλά και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και να απαιτήσουμε, είναι να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας», είπε ο κ. Ξανθός στο Kontra. Ηταν μια τοποθέτηση από αυτές που ο επικοινωνιακός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο έγινε, οπότε – κατά την προσφιλή κριτική της Κουμουνδούρου- όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνταν ότι υιοθετούσε άκριτα κάποια καταγγελία κατά της κυβέρνησης, θα παρέπεμπαν και στις δηλώσεις Ξανθού. Η δήλωση όμως του κ. Ξανθού από χθες το πρωί πήρε διαστάσεις. Μέχρι το μεσημέρι, τα περισσότερα sites -και αυτά που θεωρούνται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ- είχαν τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν κρατιούνται κλίνες ΜΕΘ για VIPs και τον κ. Τσίπρα από τα Ιωάννινα να καταγγέλλει την κυβέρνηση για αυτό που ο τομεάρχης του λέει ότι δεν συμβαίνει! Πάλι διγλωσσία, πάλι βαβέλ, πάλι θολή εικόνα, πάλι μπάχαλο, πάλι τηλέφωνα στην Κουμουνδούρου «τι είναι αυτά που κάνουμε» κ.λπ.

Την ίδια ώρα που η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού στο Kontra «δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα» ήταν σε όλα τα ειδησεογραφικά sites, έπαιζε και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, όπου ζητούσε να «μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο» για τις κλίνες ΜΕΘ που δίνονται σε VIPs. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωνε» το θέμα και καλούσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

«Ολοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας, για να δώσει και την απαιτούμενη έμφαση στο θέμα που είχε ήδη ακυρώσει από το προηγούμενο βράδυ ο τομεάρχης Υγείας του κόμματός του.

 Στους διαδρόμους…

Οι αντιδράσεις όμως ήταν πολλές. Εκτός από τα τηλεφωνήματα και τις φωνές στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου για την «γκάφα Ξανθού», η νέα διγλωσσία άρχισε και έπαιρνε μεγάλη δημοσιότητα. Αλλα ο Τσίπρας, άλλα ο Ξανθός και στο θέμα με τις κλίνες ΜΕΘ στους VIPs, έγραφαν τα sites, εύλογα. Εκανε και μια δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, μπας και τραβήξει αλλού τα φώτα, αλλά… φευ.

 Υποχώρηση…

Και τότε, ελήφθη η απόφαση. Να ανασκευάσει ο Ανδρέας Ξανθός.

Μετά τη δήλωση στο Kontra λοιπόν και αφού το video είχε κάνει το γύρο του Διαδικτύου, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε μια γραπτή δήλωση του τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση «να δώσει τα ακριβή στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής για ισότιμη πρόσβαση σε ΜΕΘ».

Από ό,τι λέει το ρεπορτάζ, για την εξέλιξη αυτή έβαλε το… χεράκι του -ανάμεσα σε άλλους- και ο Παύλος Πολάκης, που είναι σε διαρκή κόντρα με τον Ανδρέα Ξανθό και βρήκε την ευκαιρία αυτή τη φορά να ανασκευάσει και ο άσπονδος φίλος του, «σπάζοντας» την παράδοση να ανασκευάζει ο ίδιος κάθε φορά που με τα αντιεμβολιαστικά του μηνύματα φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Στη δήλωσή του βεβαίως, για να μην είναι κραυγαλέα η υποχώρηση και τεθούν ζητήματα πολιτικής και προσωπικής αξιοπρέπειας, αλλά και για να κρατηθούν τα προσχήματα, ο κ. Ξανθός έβαλε και άλλα ζητήματα όπως «η λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και η θνητότητά τους».

Αλλα αντί άλλων

Σε αυτή τη δήλωση, λοιπόν, ο γιατρός Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς η διασωλήνωση ενός ασθενή και η προτεραιοποίησή του για εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι ιατρική απόφαση. Αλλά η απόφαση να μην αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με επιστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων της χώρας είναι απολύτως πολιτική». Μήπως και κάποιοι… πιστέψουν ότι αυτά που είπε εκείνος, με αυτά που λέει εδώ και τρεις ημέρες ο πρόεδρός του έχουν μια κάποια σύνδεση.