Το γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι πλέον στην κυβέρνηση έχουν χάσει κάθε μέτρο γιατί διαπιστώνουν ότι το όπλο της προπαγάνδας με το οποίο είχαν κερδίσει τόσες μάχες στο παρελθόν γυρίζει πλέον μπούμερανγκ.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι Αττικής δεν αποκάλυψε μόνο την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής και την ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε τον κυνισμό του Μαξίμου και την εμμονή του στην «επικοινωνία» και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την καταστροφή.

Oλοι όσοι δεν υποστηρίζουν την κυβέρνηση είναι περίπου εχθροί του έθνους, σύμφωνα με το δόγμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μόνο που πλέον δεν τους πιστεύει κανείς. Ας θυμηθούμε τι έλεγαν κατά τις ημέρες της τραγωδίας και ποια ήταν η πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός μετά τη fake σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο μεσάνυχτα της μαύρης Δευτέρας αναφέρθηκε σε ασύμμετρες απειλές. Λίγες ημέρες αργότερα οι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου παρουσίαζαν δορυφορικές λήψεις για να τεκμηριώσουν σχέδιο εμπρηστών. Ακόμη και εάν ήταν εμπρηστές το κράτος έπρεπε να διαθέτει μηχανισμούς για να τους εξουδετερώνει αλλά και να αντιμετωπίζει εγκαίρως τις εγκληματικές τους ενέργειες. Ωστόσο στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν αγρότη που δείχνοντας εγκληματική αμέλεια προσπάθησε να κάψει χόρτα στο χωράφι του. Από τότε δεν ξανακούστηκε τίποτα για ασύμμετρες απειλές, όπως επίσης και για τον χρόνο ανεύρεσης των πρώτων νεκρών.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» ήταν η εφημερίδα που αποκάλυψε το σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας, από το ημερολόγιο συμβάντων που τηρεί, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση ανέλκυσης νεκρών ξεκίνησε από τις 19:08 της Δευτέρας. Και πάλι είχαμε δεχθεί επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος κατήγγειλε την εφημερίδα μας για το ρεπορτάζ μας. Ωστόσο ούτε ο ίδιος, όπως κανείς άλλος από την κυβέρνηση δεν δηλώνει επισήμως για το πότε βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Μόνο κάτι υπουργοί μετά την αποκάλυψη του «Ε.Τ.» ψέλλιζαν ότι κάτι είχαν ακούσει στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου αλλά δεν ήταν επιβεβαιωμένη η «είδηση».

Τις προηγούμενες ημέρες δεχθήκαμε ακόμη μία επίθεση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου επειδή δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις τους σχετικά με το ρεπορτάζ για το SMS που εστάλη από τα «κεντρικά» σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που πλέον η προπαγάνδα τους δεν περνάει. Τα ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» που αποκάλυψαν πτυχές της τραγωδίας έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με το Μαξίμου που έχει συλληφθεί πολλάκις ψευδόμενο. Και όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο Καρτερός διαψεύδει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τις δηλώσεις τους επιβεβαιώνουν το SMS του Μαξίμου…

Προς κάτι μειράκια της δημοσιογραφίας

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων και πολύ περισσότερο τα σχόλια δημοσιογράφων. Ολοι κρίνονται από τους αναγνώστες τους, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε ορισμένες γραφικές περιπτώσεις, διότι κρίναμε ότι δεν πρόκειται για δημοσιογράφους αλλά για «τσιράκια» της εξουσίας. Ενοχλήθηκαν από την επιτυχία του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» σχετικά με τα SMS του Μαξίμου προς τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Ορισμένοι δε εξανέστησαν από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και φοβήθηκαν μήπως «ξεχάσουν τη δημοσιογραφία που ήξεραν».

Πού μάθατε, ορέ, δημοσιογραφία, όταν τα ρεπορτάζ σας τα φέρνετε μαζί με τα «τάπερ» σας από το Μαξίμου; Να θυμηθούμε τι γράφατε, και πρωτοσέλιδα μάλιστα, για τη «συνταγή των Ιουλιανών» που δήθεν ετοίμαζε η αντιπολίτευση με αποστασίες βουλευτών της συμπολίτευσης και την επόμενη ημέρα κρυβόσασταν και κρύβατε το θέμα όταν η επίθεση κατά των γραφείων κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κατσίκη έγινε από μέλη του Ρουβίκωνα; Είπαμε, να είστε αγκαλιά με την κυβέρνηση αλλά όχι και να εμφανίζεστε και ως τιμητές της δημοσιογραφίας! Ευτυχώς στον δημοσιογραφικό κόσμο όλοι γνωριζόμαστε!

Υ.Γ. Μην ξεχάσετε να εγκαλέσετε όσους δημοσιογράφους από την 22η Αυγούστου θα υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο για τους πολίτες δεν τελείωσε και τα μέτρα έρχονται.

*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου