Αλλαγή του ονόματος του… Αιγαίου ζητά ο Τούρκος εν αποστρατεία -πλέον- αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, λόγω του ελληνικού ονόματος του αρχιπελάγους!

Ο Γιαϊτζί λοιπόν πρότεινε να αλλάξει όνομα το Αιγαίο Πέλαγος, ή, για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, οι Τούρκοι να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο Αιγαίο ο οποίος φυσικά είναι ελληνικός. Μάλιστα ο Τούρκος πρώην στρατιωτικός ρίχνει στο τραπέζι και δύο πιθανά άλλα ονόματα που μπορούν να χρησιμοποιεί η Τουρκία. Ο ένας είναι το “Θάλασσα των Νήσων” και το άλλο “Βόρεια Μεσόγειος“.

Ο Γιαϊτζί παραιτήθηκε τον Μάιο, μετά την απομάκρυνσή του από το βασικό αξίωμα του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας“, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει αρχίσει να επικαλείται παράνομα ότι έχει δικαιώματα σε ύδατα γύρω από την επικράτειά της, τα οποία ανήκουν σε άλλες χώρες, ο Γιαϊτζί είναι και ο αρχιτέκτονας των δύο παράνομων μνημονίων συνεργασίας της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη.