Eκπτωση της τάξεως του 30% θα έχουν τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.

Στους επόμενους λογαριασμούς, μάλιστα, πρόκειται να ενημερωθούν οι καταναλωτές με σχετικό μήνυμα που θα αναγράφεται και το οποίο θα επεξηγεί τις επιμέρους τροποποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2-3 ευρώ πιο… τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής, σε συνδυασμό με την έκπτωση 30%, οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Η έκπτωση 30%, δηλαδή η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας που αποφασίστηκε, αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις.

Συγκεκριμένα, επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.

Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στα βασικά τους οικιακά προγράμματα ρήτρες που συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενεργοποιημένες λόγω των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις εγχώριες αγορές περίπου από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Παραδείγματα

-Για οικιακό πελάτη: Aν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν φέτος γύρω στα 65 Euro/MWh (σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8 Euro/MWh), η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από τη μέση επίδραση της ρήτρας CO2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3 Euro/MWh σε σχέση με 3,5 Euro μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CO2 από Ιανουάριο 2021 ως Ιούνιο 2021).

-Αντίστοιχα για επαγγελματικό πελάτη: Aν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν ακόμα και γύρω στα 70 Euro/MWh, η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ρήτρα και την ανακοινωμένη έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από την επίδραση της ρήτρας CO2 του Ιουνίου 2021 (συγκεκριμένα περίπου 5,2 Euro/MWh σε σχέση με 5,5 Euro επίδραση της ρήτρας CO2 τον Ιούνιο 2021).

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο τρόπος εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο προμήθειας.

Από πότε ισχύει

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 05.08.2021.

Η όποια πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς διακριτά. Για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις kWh κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα.

Αν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες.

Πού εφαρμόζεται

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας εφαρμόζεται στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν (και δικαιούχοι ΚΟΤ), στα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22, Γ23, Ε21, Ε22, Ε23, στο τιμολόγιο Φωτισμού Οδών & Πλατειών (ΦΟΠ), καθώς και στο Αγροτικό Τιμολόγιο Χαμηλής Τάσης.