Μέχρι την άνοιξη θα έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις αντιρρήσεις στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, έπειτα από 4μηνη πίστωση χρόνου που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση ισχύει από τη λήξη της προηγούμενης (Νοέμβριος – Ιανουάριος ανάλογα με το πότε έγινε η ανάρτηση ανά περιοχή), ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ θα έχει ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις για τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 59 του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018», «η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες των οποίων η ανάρτηση υλοποιείται εντός του 2021, παρατείνεται από τη λήξη της για τέσσερις μήνες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για 20 επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή».

Σκοπός της ρύθμισης, όπως σημειώνεται στην έκθεση συνεπειών, είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, καθώς λόγω των πυρκαγιών αρκετές Διευθύνσεις Δασών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ταυτόχρονη ενασχόληση με την αποκατάσταση των περιοχών και τη διαχείριση των δασικών χαρτών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Μάιο, είχε προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που είχαν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης (αποτυπώνονταν δασικές εκτάσεις οι οποίες δεν ήταν), με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλος αναβρασμός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά σε νησιωτικές και αγροτικές.

Τότε, το ΥΠΕΝ, σε μια κίνηση προσαρμογής στις ειδικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχε ανακοινώσει οριζόντια παράταση 6 μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες.

Πάντως, η ειδική επιτροπή «τρέχει» ήδη τις ρυθμίσεις για τους δασωθέντες αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις, με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου να αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλατφόρμα για τα δασικά αυθαίρετα, η οποία αναμένεται σύντομα να βγει στον αέρα.

Το υπουργείο, σε μια προσπάθεια να επιλύσει το ταχύτερο δυνατόν όλα τα κακώς κείμενα του έργου, έχει «τρέξει» μια σειρά ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, τους προηγούμενους μήνες προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό από «δασικές» δεκάδων χιλιάδων εκτάσεων που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Με τη συγκεκριμένη απόφαση μπήκε τέλος σε αστοχίες που αφορούν στο χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη, το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές αλλά χορτολιβαδικές.

Η ειδική επιτροπή ετοιμάζει ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις. Οσον αφορά στους δασωμένους αγρούς, έχει ήδη υπάρξει λύση με την απόφαση περί φρυγανικής βλάστησης και ασπαλάθων.

Για τις εκχερσώσεις εκτάσεις υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο ν. 4685/2020 για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και της σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών.

Ο δασικός χάρτης θα συμβάλει στην επίλυση του θέματος των εκχερσωμένων εκτάσεων, βοηθώντας στην καταμέτρησή τους, στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές, έτσι ώστε το Δημόσιο, βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα, να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, ώστε να υπάρχει μόνο αγροτική χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, η προωθούμενη ρύθμιση θα επιλύει οριστικά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει προστατεύοντας το Δημόσιο από τους καταπατητές, αλλά και τους νόμιμους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων.

Παράλληλα, με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς πλέον μπήκε φρένο στις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε εκτάσεις όπου δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας.

Οσον αφορά στις Επιτροπές Αντιρρήσεων, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μπορούν πλέον να πιάσουν δουλειά. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα δημιουργούσε πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήθελαν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν τις περιουσίες τους, αλλά οι Επιτροπές Αντιρρήσεων δεν εκδίκαζαν υποθέσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι πολίτες να μη γνωρίζουν αν η αίτηση που είχαν υποβάλει θα γινόταν δεκτή και να έμεναν με δεμένα χέρια.

Μάλιστα, ο αριθμός των αιτήσεων ξεπερνά τις 170.000 ενώ με την πρόσληψη 700 υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονικών πλαισίων.