Πυρ και μανία με τις υποτονικές αγορεύσεις των δικηγόρων του στην πρώτη μέρα της δίκης του στη Γερουσία -την οποία παρακολούθησε από την τηλεόραση, στη μόνιμη πλέον κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντα- φέρεται να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του CNN και του Politico!

Μολονότι το «σενάριο» της δίκης τού 45ου Αμερικανού προέδρου για τα γεγονότα του Καπιτωλίου με το (αναδρομικό και κατ’ ουσίαν συμβολικό) αίτημα της καθαίρεσης για «υποκίνηση των οπαδών του σε εξέγερση» κυλάει όπως αναμενόταν και η Γερουσία αναμένεται να απαλλάξει τον Τραμπ λόγω ελλείψεως απαρτίας δύο τρίτων (67 έδρες επί συνόλου 100), ο πρώην πρόεδρος θεωρεί την αγόρευση των συνηγόρων του επικοινωνιακό ναυάγιο, καθώς ήταν ολοφάνερα απρόθυμοι να στηρίξουν το κύριο αφήγημά του περί νοθείας στις 3 Νοεμβρίου, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα τη νίκη του Μπάιντεν.

Βάσει των δημοσιευμάτων, ο Τραμπ εκνευρίστηκε έντονα και «έβαλε τις φωνές» ειδικά στην αγόρευση του συνηγόρου του, Μπρους Κάστορ, ο οποίος σε ένα άκομψο αστείο προκάλεσε τους κατηγόρους να «πάνε να συλλάβουν τον Τραμπ» και να τον οδηγήσουν με το ζόρι στο εδώλιο.

Mια διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων περιέγραψε η συντηρητική «Washington Εxaminer», υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ παρακολούθησε ήσυχα ήσυχα την πρεμιέρα της δίκης από το σαλόνι του σπιτιού του, στερώντας για μοναδική φορά τον εαυτό του από την αγαπημένη συνήθεια του γκολφ, που εξασκεί καθημερινά από τις 21 Ιανουαρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης δίκης του με το αίτημα της καθαίρεσης, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός, σε αντίθεση με την πλημμυρίδα τιτιβισμάτων που αναρτούσε καθημερινά όταν δικαζόταν πάλι από τη Γερουσία πέρυσι τον Φεβρουάριο για το σκάνδαλο του εκβιασμού της Ουκρανίας. (Ούτως ή άλλως δεν μπορεί πια να εκφραστεί από τα social media, καθώς έχουν σφραγιστεί οι λογαριασμοί του σε Twitter, Facebook και Youtube.)

Κύκλοι των νομικών συμβούλων του Τραμπ αναγνώρισαν πως η τακτική του Κάστορ αποδείχθηκε λάθος, αν και είχε επιλεγεί επίτηδες, ώστε να χαμηλώσει το συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα στη Γερουσία, μετά τις θυελλώδεις αγορεύσεις των Δημοκρατικών για τα πρωτοφανή γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν την αμερικανική Δημοκρατία.

Ο Τραμπ έχει κάθε λόγο να είναι εκνευρισμένος και με την «ανταρσία» 6 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι συντάχθηκαν με τους 50 Δημοκρατικούς, απορρίπτοντας το αίτημα του κόμματός τους να κηρυχθεί η δίκη αντισυνταγματική επειδή ο κατηγορούμενος έχει πάψει να είναι πρόεδρος και δεν έχει νόημα η «καθαίρεσή» του.

Κατόπιν αυτού η διαδικασία συνεχίστηκε χθες κανονικά με τη νομική επιχειρηματολογία των δύο πλευρών, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που δεν κληθούν μάρτυρες- όπως είναι και το πιθανότερο, δεδομένου ότι και οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να τελειώνει αυτή η ιστορία ώστε να επικεντρωθούν στα προβλήματα της διακυβέρνησης-, θα διεξαχθεί το συντομότερο η ψηφοφορία για την ενοχή ή μη του Τραμπ.

Αν τελικά γίνει η έκπληξη και βρεθούν οι 67 ψήφοι για την καταδίκη του, τότε θα διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία -στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία της Γερουσίας- για την απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος από τον Τραμπ στο μέλλον, ουσιαστικά της προεδρίας των ΗΠΑ το 2024. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, επεσήμανε πως η δίκη αφορά τις βαρύτερες κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί ποτέ κατά ενός προέδρου των ΗΠΑ στην αμερικανική Ιστορία.