Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν για την ασφαλή λειτουργία του κλάδου των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και οι μηχανισμοί που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ενός νέου κύματος κρουσμάτων του ιού covid-19 συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της 2ης τηλεδιάσκεψης για την άρση των περιοριστικών μέτρων ενόψει επανεκκίνησης του τουρισμού στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως υπήρξε συναίνεση στο ότι θα πρέπει, βασιζόμενοι στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Μαΐου 2020, να υπάρξει άρση των περιορισμών μετακίνησης από και προς χώρες που εμφανίζουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του ιού covid-19, και να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του ιού στις τουριστικές περιοχές.

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα, ως άμεσα ενδιαφερόμενη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χώρα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, εφαρμόζει απαρεγκλίτως συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία όλων όσων διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα και να εξασφαλίσει τη μη διασπορά του ιού.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η σημερινή τηλεδιάσκεψη υπήρξε εξαιρετικά εποικοδομητική προκειμένου να επιτύχουμε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τον κοινό μας στόχο και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ