Με προσοχή παρατηρεί η ελληνική πλευρά, τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή και την προσπάθεια της Τουρκίας με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι έχει την πρόθεση να μεταβεί στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι το κλίμα θα είναι κατάλληλο, ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε προκλητικές ενέργειες που θα εμποδίσουν αυτή την επίσκεψη.

«Τουρκική πλευρά αυτή τη φορά θα απέχει από τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας. Γέφυρες συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προώθηση των ανθρωπίνων αξιών. Και όχι βέβαια για την προώθηση οποιουδήποτε είδους εξτρεμισμού, φανατισμού ή μισαλλοδοξίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταθέσει αναλυτική αναφορά η Ελλάδα για τα περιστατικά που συνέβησαν την Παρασκευή στο Αιγαίο και τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι τουρκικές προκλήσεις με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού φαίνεται πως παραμένει στα μέτρα πίεσης που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με την ελληνική πλευρά να μη μένει αμέτοχη. Τόσο επιχειρησιακά όσο και διπλωματικά η Ελλάδα δεν «κρύβει» τα περιστατικά κάτω από το χαλί. Οπως εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο σημερινό υπόμνημα που θα σταλεί στην Ευρώπη θα αναλύονται τόσο τα 6 περιστατικά στα οποία το Τουρκικό Λιμενικό «συνόδευσε» βάρκες μεταναστών όσο και τα περιστατικά «εμπλοκής» που προσπάθησε να δημιουργήσει με το σκάφος του να προκαλεί τα σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού.

Η διεθνοποίηση τέτοιων περιστατικών κρίνεται απαραίτητα από την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό και το Ελληνας υπουργός επέλεξε η δήλωσή του να είναι στην αγγλική γλώσσα.

Το… χαβά τους

Στο δρόμο της έντασης συνεχίζει να βαδίζει η Τουρκία με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, να ανακοινώνει χθες ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, έξι λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν το τελευταίο διήμερο στα ελληνικά χωρικά ύδατα με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

«Χθες είχαμε ένα ασυνήθιστο περιστατικό όπου έγιναν -σχεδόν συγχρόνως- έξι προσπάθειες σε συναπτά γεωγραφικά σημεία. Αυτό δείχνει ένα οργανωμένο σχέδιο. Το Ελληνικό Λιμενικό αντέδρασε αμέσως και πρόλαβε το περιστατικό και η Τουρκία περισυνέλεξε τους μετανάστες. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας, αλλά εν όψει και της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων την Τρίτη, πιθανόν να είναι μια “νευρική” κίνηση της διαπραγμάτευσης. Το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε.», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6». Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», σημειώνοντας πως, ήδη, ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες και ότι θα αποσταλεί επιστολή στην Ε.Ε. Μιλώντας για το μεταναστευτικό γενικότερα, και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, σχολίασε: «Εχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού, η πίεση που βιώνουμε στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα είναι περιορισμένη» και υπογράμμισε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν στα ελληνικά νησιά 798 μετανάστες ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ήταν 7.328».

Υπό έλεγχο

Στην ίδια γραμμή, ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού εμπόδισαν τα σχέδια των διακινητών και ακύρωσαν μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. «Το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε με επιτυχία πολλαπλές απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έγιναν μάλιστα με την κάλυψη και τη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θέλω να διαβεβαιώσω τις Ελληνίδες και τους Ελληνες ότι η προστασία των συνόρων μας είναι και θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματική».