Στην ανάγκη διατήρησης ενεργών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στάθηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, στο Σότσι.

Ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό και επεσήμανε πως «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα, είτε εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε εάν έχουν υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού και αυτό είναι αρνητικό». Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να επαναλειτουργήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπροσθέτως επεσήμανε πως το σύνολο των διμερών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία. Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη «βούληση της Ελλάδας για ειλικρινή διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου». Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η «Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως διάδοχος της οθωμανικής κληρονομίας και ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή». Επεσήμανε δε πως με τον κ. Λαβρόφ είχε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι «εμείς τονίσαμε τη θέση αρχή της ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο υπό τη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ». Οι έλληνες εταίροι είναι υπέρ της ανάπτυξης των δεσμών.