Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την πανδημία και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ότι η επιτροπή των ειδικών θα κάνει την εισήγησή της και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις την Τετάρτη. Σημείωσε ότι παντού στην Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε χαλάρωση, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και στην Ελλάδα, όπως κάτι τέτοιο δείχνουν οι δείκτες η επιτροπή θα το εισηγηθεί.

Σχετικά με σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως ο πρωθυπουργός συνομιλεί θεσμικά με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και η κυβέρνηση απαντά με τις πράξεις και τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

“Ο κ. Τσίπρας όπως πάντα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει μια μαγική συνταγή και έτοιμη λύση για όλα με λεφτά και προσλήψεις. Προσεγγίζει με απλοϊκό τρόπο τις συνέπειες από ένα δυσμενές και περίπλοκο κοκτέιλ διεθνών κρίσεων. Αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα. Η πολιτική του πρόταση εξαντλείται στο με ένα νόμο και ένα άρθρο για να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή”, συνέχισε και ανέφερε πως η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθεια της, στην ανάγκη να σταθεί στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα ώστε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας, την πορεία της οικονομίας και τη δυναμική της ανάπτυξη.

Ειδικά για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσει μετά τις επόμενες εκλογές για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως “ο κόσμος θα απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα το 2023 που θα γίνουν οι εκλογές”.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι έχει εκδώσει ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει με τον ομόλογό του. Επίσης εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ομογενών μας που έχασαν τη ζωή τους και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

“Η χώρα μας παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επιμένουμε να ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς. Παρακολουθούμε όσα γίνονται και όσα αφορούν τους Έλληνες ομογενείς και είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας κρατώντας ανοικτά όλα τα τα κανάλια επικοινωνίας”, συμπλήρωσε.

Σχετικά με διαρροές περί δυσφορίας της Ρωσίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ερωτηθείς με ποια θέση θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και εταίρους διατηρώντας ανοικτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. “Πάντα ο δικός μας ρόλος θα έχει στόχο τη συνδρομή μας στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών εκεί”, υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική που στόχο έχει την αύξηση του εισοδήματος για όλους και πολύ μετρημένα και μελετημένα ενδεχομένως να σχεδιάσει παρεμβάσεις σε εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες. “Την ίδια στιγμή που οφείλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνία, δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική πολιτική και την εκτέλεση του προϋπολογισμού”, τόνισε ενώ ειδικά για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και “αν απαιτηθούν ειδικά στοχευμένες δράσεις σε ευάλωτα στρώματα, εδώ είμαστε”.

Ερωτηθείς αν η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 θα καταργηθεί ή θα «παγώσει» απάντησε πως ο πρωθυπουργός είπε πως η πρόθεση είναι να σταματήσει για όλους. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική μειωμένων φόρων και εισφορών θα συνεχιστεί και τόνισε πως “μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων”.