Στην εφ’ όλης της ύλης (ουκρανικό και οικονομικές επιπτώσεις, ακρίβεια και εσωτερική πολιτική επικαιρότητα) συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Γιάνης Βαρουφακης στηλίτευσε εν πρώτοις “τα δύο μέτρα και σταθμά” της διεθνούς κοινότητας όπως είπε: “Εμείς στο ΜέΡΑ25, στο DiEM25, πανευρωπαϊκά, η Προοδευτική Διεθνής που εκπροσωπώ, σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν λαοί όπως ο ουκρανικός, όπως οι Παλαιστίνιοι, όπως οι άνθρωποι της Υεμένης πλήττονται από εισβολή πρέπει να έχουμε ακριβώς την ίδια σθεναρή αποφασιστικότητα στήριξής τους”.

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι “να υπάρξει μία άμεση κατάπαυση πυρός και συμφωνία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από μία συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Η ΕΕ δεν υπάρχει, είναι γεωπολιτικά και διπλωματικά ανύπαρκτη”.

Μιλώντας για πιθανές αντιδράσεις στον “πόλεμο” κατά της ενεργειακής ακριβείας, ο Γ. Βαρουφακης επικαλέστηκε την πρώτη φορά που είχε προτείνει το ευρωομόλογο: “ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ομιλία μου το 2002 (σ.σ. ως προσκεκλημένος ομιλητής) οπότε μιλάτε σε έναν άνθρωπο που ακούει ευρωομόλογο και χαίρεται η καρδιά του. Τόσα χρόνια όλοι το κορόιδευαν, όλοι το δαιμονοποιούσαν και όλοι το αρνούνταν και τελικά δεν το έκαναν. Να το δούμε. Ο σατανάς ξέρετε ζει μέσα στις λεπτομέρειες και στις υποσημειώσεις”.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που απέστειλε στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε: “πραγματικά βγάζω το καπέλο μου στον κ. Μητσοτάκη γιατί επικοινωνιακά είναι καταπληκτικός. Κατάφερε να αιτηθεί σήμερα κάτι που η ΕΕ το έδωσε χθες. Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απελευθερώνει τα χέρια, «λύνει» τα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να βάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το αιτήθηκε. Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη”.

Στο σκέλος των προτάσεων, ο Γ. Βαρουφάκης ζήτησε την άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στο 15%, καθώς και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και του κατώτατου μισθού. Στην αναφορά του δε, στο Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεψε ότι τα χρήματα “θα τα πάρουνε 200 επιχειρήσεις μέσα από τις τράπεζες, οι μικρομεσαίοι τίποτα”.

Στο θέμα που ανέκυψε, τέλος, με την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Αγγελικής Αδαμοπούλου, ο Γ. Βαρουφακης αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφασή της, σημείωσε:

“Της εύχομαι στο κόμμα στο οποίο μετακομίζει να βρει αντίστοιχη στήριξη. Αυτό που δεν πρόκειται να βρει είναι ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25 που λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε. Που είμαστε έτοιμοι να χαλάσουμε τα μετεκλογικά τους σχέδια -γιατί θα έχουμε εκλογές όπου να ‘ναι, γι’ αυτό μεταπήδησε και η κυρία Αδαμοπούλου στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα είμαστε στη Βουλή ενδυναμωμένοι”, εκτίμησε κλείνοντας.