«Σήμερα, εδώ στα Τρίκαλα, χτες στη Λάρισα, μιλούσαμε με ανθρώπους οι οποίοι μας έλεγαν ότι μπορεί να επιβίωσαν, ήταν από αυτούς που επιβίωσαν δεκατρία χρόνια κρίσης και τώρα όμως είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, όταν φτάνουν στα σπίτια και στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνουν τον κόσμο σε αποπληξία. Έχουμε ανθρώπους που αρνούνται να ανοίξουν το λογαριασμό, γιατί ξέρουν ότι όταν τον ανοίξουν θα είναι σαν να διαβάζουν τη θανατική καταδίκη της επιχείρησης, του νοικοκυριού τους».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα το μεσημέρι από τα Τρίκαλα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και όσα πλήττουν τους πολίτες μέσω των «ολιγαρχικών καρτέλ», καθώς ακόμα και στα φωτοβολταϊκά, που αντί να αναπτύσσονται στις ταράτσες των πολυκατοικιών στις πόλεις, «φυτρώνουν» στον θεσσαλικό κάμπο, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο νοσοκομείο Τρικάλων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει» στον «ξενόφερτο ιό» τις ελλείψεις, τονίζοντας: «Δεν έφταιγε ο ξενόφερτος ιός για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο των Τρικάλων δεν υπάρχει νευρολόγος σε περίπτωση που αρρωστήσει η μόνη μία νευρολόγος που υπάρχει. Για αυτό φταίει το ελληνικό Δημόσιο». Μιλώντας για την ενέργεια, σημείωσε: «Λέει λοιπόν η κυβέρνηση ότι φταίει η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου. Δεν φταίει η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, φταίει η αισχροκέρδεια των ολιγαρχών που έχουν πάρει και έχουν κάνει δικά τους, χωρίς καν να πληρώσουν σοβαρά ποσά, τα κομμάτια της ΔΕΗ, τα κομμάτια αυτά τα οποία διασπάστηκαν από τον δημόσιο φορέα, τη δημόσια εταιρεία του ηλεκτρισμού και έγιναν τώρα βορά στα χέρια αυτών των ολιγαρχών». Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, σημείωσε ότι «είναι ανόητο να έχεις φωτοβολταϊκά στους κάμπους και να μην έχεις στις ταράτσες των πολυκατοικιών, να χαραμίζεις αγροτική γη για τα φωτοβολταϊκά την ώρα που η ταράτσα σου ψήνεται και δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την «προοδευτική διακυβέρνηση» και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Πάντα είμαστε έτοιμοι για μια προοδευτική κυβέρνηση, για μία ανατροπή της ολιγαρχίας, στην οποία αναφέρθηκα. Το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι είναι έτοιμοι. Και να είμαστε συγκεκριμένοι: τα κόμματα της αριστεράς είναι τα μόνα κόμματα τα οποία θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μία τέτοια προοδευτική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε κάνει μία σειρά από κινήσεις καλοπροαίρετες, συνεργασίες. Γιατί θα μου επιτρέψετε να πω το εξής. Για να υπάρξει μία προοδευτική κυβέρνηση, όχι μία κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, με περιτύλιγμα προοδευτικό, με τα ωραία σήματα, αλλά μία πραγματική προοδευτική κυβέρνηση η οποία κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων, θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα, να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, όχι απλά να γίνουμε υπουργοί. Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου να γίνω υπουργός και το έχω αποδείξει νομίζω. Με ενδιαφέρει τι γίνεται στις ζωές των ανθρώπων».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στα κόμματα της Αριστεράς, τόνισε: «Το “Α” στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στην Αριστερά, είναι ένα άκρον. Ο καθένας έχει το δικαίωμα, εμείς είμαστε πάρα πολύ φιλελεύθεροι άνθρωποι, στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά όλοι κρινόμαστε στην πράξη. Όλοι κρινόμαστε από αυτά που κάνουμε και όχι αυτά που λέμε ότι θα κάναμε, εάν και υπό προϋποθέσεις. Για να απαντήσω όμως επί της ουσίας, ξέρετε ήμουν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν ήμουν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, η στενοχώρια που έχουμε ζήσει πάρα πολλοί και νομίζω ένα συντριπτικό ποσοστό, το 62% που ψήφισε ΟΧΙ. Η ουσία της στενοχώριας που ζήσαμε και ζούμε από τότε, είναι ότι είχαμε μια ευκαιρία να κάνουμε μια πραγματική ανατροπή του ολιγαρχικού καθεστώτος. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μην το κάνει».

Την συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Κριθαρίδης.