Αντιεμβολιαστές κάτοικοι ενός χωριού στην αγροτική Γουατεμάλα επιτέθηκαν σε νοσοκόμους που προσπαθούσαν να διανείμουν εμβόλια για τον Covid-19, κρατώντας τις για επτά ώρες, λένε αξιωματούχοι.

Περίπου 500 άτομα έκλεισαν έναν δρόμο και βανδάλισαν τα αυτοκίνητα της ομάδας στο Μαγκουίλα, στη βόρεια επαρχία Άλτα Βεραπάζ.

Οι 11 εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τους χωρικούς, οι οποίοι κατέστρεψαν περίπου 50 δόσεις εμβολίων.

Οι νοσηλευτές δέχθηκαν «λεκτική και σωματική επίθεση» από τους κατοίκους, οι οποίοι άφησαν τον αέρα να βγει από τα ελαστικά των οχημάτων μεταφοράς και κατέστρεψαν τα ψυγεία όπου φυλάσσονται οι δόσεις, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

«Φοβηθήκαμε πολύ γιατί δεν είχαμε περάσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Απλώς κάναμε το καθήκον μας», ανέφερε μια νοσηλεύτρια. «Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε αρκετές φορές ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και ότι δεν θέλαμε να εξαναγκάσουμε κανέναν, ωστόσο δεν μας άφησαν να εργαστούμε».

Τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι κάτοικοι απέρριψαν το εμβόλιο, επειδή ένας χωρικός που έλαβε μια δόση είχε ορισμένα συμπτώματα, τα οποία ερμηνεύθηκαν ως σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με το εμβόλιο.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων είναι ο πόνος ή η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευρύτερα συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση, αλλά συνήθως αυτά είναι ήπια και βραχύβια.

Ο Gabriel Sandoval, διευθυντής του τοπικού τμήματος υγείας, δήλωσε στο  Associated Press ότι είχαν συναντήσει στο παρελθόν κοινότητες που απέρριπταν τις ομάδες εμβολιασμού , αλλά ότι ήταν η πρώτη φορά που οι ομάδες αντιμετώπισαν τέτοια σθεναρή, κυριολεκτικά σωματική αντίσταση.

«Αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί», είπε, αναφερόμενος στις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια που κοινοποιούνται στα social media. «Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στην ασθένεια … Υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών».

Σε τηλεοπτική ομιλία του το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Γουατεμάλα, Alejandro Giammattei ,κάλεσε τους ανθρώπους να «στηρίξουν και να σεβαστούν» τους υγειονομικούς υπαλλήλους που πραγματοποιούν την εκστρατεία εμβολιασμού και «απειλούνται με απαγωγές και επιθέσεις».

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 25% του πληθυσμού, έχουν εμβολιαστεί πλήρως στη Γουατεμάλα – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Λατινική Αμερική. Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει επιβεβαιώσει περισσότερα από 566,000 κρούσματα και 13,750 θανάτους.