Εμβόλια κατά του κορωνοϊού ανταλλάσσονται με χρυσό από παράνομες εξορύξεις σε πολιτεία στη Βραζιλία όπου ζουν αυτόχθονες φυλές, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κατάρρευση του συστήματος Υγείας, παιδιά πεθαίνουν και η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται ταχύτατα.

Η Βραζιλία βρίσκεται στο έλεος της COVID-19, καθώς δεν υπήρξε καμία πολιτική πρωτοβουλία αναχαίτισης της πανδημίας -το αντίθετο μάλιστα- και πλέον θρηνεί περισσότερους από 360.000 νεκρούς, ενώ σταθερά ο ημερήσιος αριθμός θανάτων είναι πάνω από 35.000.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην πολιτεία Ροράιμα ερευνούν καταγγελίες ότι χρυσός από παράνομες εξορύξεις ανταλλάσσεται με εμβόλια στην περιοχή όπου ζει η φυλή αυτόχθονων Γιανομάμι. Η διαφθορά στη χώρα της Νοτίου Αμερικής επεκτείνεται και στον υγειονομικό κλάδο, καθώς σύμφωνα με την Ενωση Χουντουκάρα, που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες, ένας υγειονομικός στην περιοχή Χομόξι έδωσε σε παράνομους χρυσωρύχους εμβόλια κατά της Covid-19 με αντάλλαγμα χρυσό. Ο εργαζόμενος αυτός των υγειονομικών υπηρεσιών πούλησε επίσης βενζίνη και μια γεννήτρια στους μεταλλωρύχους ανταλλάσσοντάς τα με χρυσό, πρόσθεσε.

Tραγικός απολογισμός

Ο τραγικός απολογισμός νεκρών, τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στη Βραζιλία έχουν «γονατίσει» τη χώρα που πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των βαριά ασθενών. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει ότι o SARS-CoV-2 σπανίως σκοτώνει μικρά παιδιά, η χώρα καταγράφει 1.300 θανάτων παιδιών (852 ως εννιά ετών και 518 βρέφη). Οι ειδικοί σημειώνουν πως καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά, μια ακραία αντίδραση του ανοσοποιητικού στον ιό που προκαλεί φλεγμονές στα ζωτικά όργανα. Γιατροί και γονείς καταγγέλλουν πως δεν υπάρχουν επαρκή μέσα να γίνει διάγνωση, ούτε όμως και τρόπος για ταχεία θεραπεία, αφού τα νοσοκομεία λειτουργούν στο «κόκκινο».

Η Βραζιλία μπορεί να βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή θέση λόγω της μετάλλαξης Ρ1 (μετάλλαξη του Μανάου), που μεταδίδεται ταχύτητα και φαίνεται πως γίνεται ακόμη πιο επιθετική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Γαλλία ανέστειλε την Τρίτη όλες τις πτήσεις προς και από τη Βραζιλία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της μεταδοτικότερης (κατά 2,5 φορές) μετάλλαξης.