Ανοίγει, μέχρι αύριο, η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών για τον κορονοϊό, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Μίνα Γκάγκα.

«Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο κρούσματα με Όμικρον, τα πρώτα στην Ελλάδα. Το ένα αφορά μια γυναίκα και το δεύτερο μια ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλη αιτία και βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης», συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα και προσέθεσε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, για αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι».

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε πως «έχουν όλα δοθεί. Ως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών, με τα ίδια κριτήρια. Για τα φάρμακα αυτά υπάρχει μια αρχική έγκριση, αλλά όχι γνωμοδότηση. Φαίνεται πως λειτουργούν τα χάπια αυτά. Θα δίνονται από την ίδια Επιτροπή και με τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους τρόπους με εκείνα των αντικλωνικών αντισωμάτων. Θα πρέπει να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν για την πορεία του ασθενούς. Όπως γνωμοδότησαν και οι γιατροί, δεν προκρίνεται η προμήθεια και άλλων μονοκλωνικών αντισωμάτων για να χορηγηθούν σε ασθενείς».

Παπαευαγγέλου: Εξαιρετικό υψηλό το ιικό φορτίο, ενεργά κρούσματα γύρω στο 2,5% της χώρας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα, ενώ αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία της επιδημίας: Σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κάτι που σημαίνει βαριά νόσηση και διασπορά της Όμικρον εκτός των μεγαλουπόλεων.

Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως είναι εξαιρετικό υψηλό το ιικό φορτίο, επισημαίνοντας πως «ο ιός κυκλοφορεί παντού». Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει κλίμα σταθεροποίησης με το ποσοστό θετικότητας να σταθεροποιείται γύρω στο 9% ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο κύρια χαρακτηριστικά του κύματος και είναι τα εξής: ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και πως η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται σε Περιφερειακές Ενότητες από τις μεγαλουπόλεις, με σημαντική αύξηση σε νησιά όπως Κρήτη αλλά και σε περιοχές όπως Ξάνθη.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.

Για τα σχολεία, ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».

Μαγιορκίνης: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα. Χθες ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως. «βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον».

«Για τα εργαστηριακά τεστ», σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή.

Ο ρόλος είναι να ανιχνευθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού. Είναι πιθανό τη μια ημέρα να είμαστε αρνητικοί και την άλλη θετικοί. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φοράμε μάσκα και να κάνουμε τα self test πριν πάμε να επισκεφθούμε κάποιον».