Ολη η προσοχή της Ευρώπης και του κόσμου είναι στραμμένη στην εκλογική διαδικασία της Γερμανίας, που έχει προκαλέσει εσωτερικές έριδες στα κόμματα, όπως απέδειξε και η επίθεση του γνωστού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την κατάσταση στην οποία αφήνει τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο νυν πρόεδρος της Βουλής θεωρεί μεγάλο λάθος (και ευθύνη της Μέρκελ) τη συνύπαρξη δύο προσώπων στην Καγκελαρία και στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών. Η Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε το 2018 να μην είναι πρόεδρος του κόμματος, αλλά να παραμείνει καγκελάριος. Για τον Σόιμπλε μια «επιτυχημένη καγκελάριος» επισκιάζει τον νέο υποψήφιο της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών).

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος Αρμιν Λάσετ ακολουθεί τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς και υπολείπεται πέντε μονάδων. Ομως, πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι δημοσκοπήσεις προκαλούν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα, που μέχρι πρόσφατα φαινόταν προδιαγεγραμμένο. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζουν από τώρα το πάρτι της νίκης, δημοσκοπήσεις φρενάρουν τον ενθουσιασμό τους, καθώς καταδεικνύουν το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που δημοσιεύει η εφημερίδα «Bild», το 55% των ψηφοφόρων αμφιταλαντεύεται ακόμη για την ψήφο της Κυριακής. Αλλες δημοσκοπήσεις φέρουν τους αναποφάσιστους στο 40%, ποσοστό επίσης πολύ μεγάλο, αυτή την ύστατη ώρα για την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Ενας στους τρεις Γερμανούς έχει αλλάξει άποψη για την ψήφο του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, και το 51% μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά το σταθερό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών, γίνεται φανερό πως μεγάλο ποσοστό των Γερμανών δεν είναι απολύτως ευχαριστημένο από τα πρόσωπα που είναι υποψήφια ως διάδοχοι της καγκελαρίου Μέρκελ -την οποία συνήθισαν και εμπιστεύονται, αλλά και πόσο στοιχίζουν οι μικρές αναποδιές και τα λάθη των πολιτικών, έως την τελευταία στιγμή των εκλογών.

Από τα τρία ντιμπέιτ που έγιναν μεταξύ του υποψηφίου των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ, του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς και της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, φαβορί για την Καγκελαρία βγήκε ο εκλεκτός του SPD, καθώς θεωρείται αρκετά συντηρητικός ώστε να διατηρήσει περίπου την ίδια οικονομική πολιτική που ακολουθεί τώρα η Γερμανία, καθώς επίσης και την ίδια πορεία στα άλλα ζητήματα, όπως η Ανγκελα Μέρκελ. Ομως και ο Σολτς έχει κρύψει «σκελετούς στο ντουλάπι» – κάτι που ενοχλεί και ίσως διαδραματίσει ρόλο στην τελική απόφαση. Η επιδρομή στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο έρευνας για τη λειτουργία υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, και η κλήτευση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών για κατάθεση ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της γερμανικής Βουλής για το «σκάνδαλο Wirecard», που αφορά την πτώχευση και τις σκοτεινές συναλλαγές της γερμανικής εταιρίας στο εξωτερικό, δεν αφήνουν κάποιους αδιάφορους (το 14%). Οσο για την αψυχολόγητη στάση του Λάσετ, που «συνελήφθη» από τις κάμερες να γελάει ανέμελα την ώρα της επίσκεψης κλιμακίου της Βουλής, υπό τον πρόεδρο Σταϊνμάιερ, στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Γερμανίας, έχει δυσαρεστήσει το 24%, ενώ η αποκάλυψη της λογοκλοπής από την Μπέρμποκ, στο βιβλίο της, το 16%.