«Αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις συντάξεων. Όμως ο πληθυσμός θα ωφεληθεί ελάχιστα», αναφέρει η tagesschau.de, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD σε ρεπορτάζ από την Αθήνα με τίτλο «Αγαθοεργία ή τέχνασμα;».

«Η ιδέα του πρωθυπουργού ηχεί ευχάριστα. Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ενέργεια και αέριο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση εξοικονομήθηκαν 11,5 δις ευρώ, τα οποία τώρα επιστρέφουν υπό τη μορφή παροχών στο λαό. Ταυτόχρονα στην ανακοίνωση των μέτρων ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και τις βουλευτικές τον Οκτώβριο. Από την περασμένη Κυριακή άλλαξαν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Μια χαμηλόμισθη με μισογεμάτη σακούλα δηλώνει πάντως βέβαιη ότι τα σουπερμάρκετ αύξησαν πρώτα τις τιμές για να εμφανίσουν μετά μειώσεις. Τίποτα δεν είναι φθηνότερο», τονίζει.

Ολοένα και συχνότερα διαπιστώνει κανείς στην Ελλάδα λιγότερη ελπίδα και περισσότερη καχυποψία, συνεχίζει το ρεπορτάζ.

«Ο μειωμένος ΦΠΑ αφορά ελάχιστα προϊόντα. Και για τους συνταξιούχους όμως η χαρά είναι περιορισμένη από τη στιγμή που η αύξηση αφορά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους. Όσοι παίρνουν από 800 και πάνω καταβάλλουν σε φόρους σχεδόν το ένα τρίτο της 13ης σύνταξης».

WZ: «Προειδοποιήσεις Fitch για επιστροφή της κρίσης»

Η Wiener Zeitung αναφέρεται στο σάλο, ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών που δείχνουν τον έλληνα πρωθυπουργό με μαγιό «σε κότερο πάμπλουτης εφοπλιστικής οικογένειας».

Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε κοινωνικές παροχές, ενώ την περασμένη Πέμπτη υποσχέθηκε 3.000 προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε δημόσια σχολεία και αυξήσεις 10%. «Τέτοιες αυξήσεις μόνο να ονειρεύονται μπορούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο «Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί την Αθήνα για επιστροφή της κρίσης»:

«Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν μια νέα αντιπαράθεση με την Αθήνα. Το ζήτημα των παροχών όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να αναστείλουν τις ελαφρύνσεις του χρέους που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο και να αρνηθούν το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ».

NZZ: «Η διένεξη για τα κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται επικίνδυνη»

«Η Τουρκία απέστειλε γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κύπρου σε αναζήτηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η Λευκωσία απειλεί με συλλήψεις του πληρώματος και η ΕΕ τάσσεται στο πλευρό της χώρας-μέλους» , γράφει η Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Η διένεξη για τα κοιτάσματα αερίου στην αν. Μεσόγειο γίνεται επικίνδυνη».

Η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι σε περίπτωση που το Φατίχ ξεκινήσει τις γεωτρήσεις η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί. Διότι σε αντίθεση με τις συμφωνίες μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου, Αιγύπτου και Ισραήλ δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα».