Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) δρομολόγησαν τις πρώτες συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Λεπτομέρειες δεν έγιναν καταρχάς γνωστές.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Άρμιν Λάσετ, συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα ώστε να γίνουν καγκελάριοι. Ο Λάσετ, με τον οποίο Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) υπέστησαν μια ιστορική ήττα από το SPD, δεν έχει πάντως την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών στη Γερμανία.

Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ καθώς και ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ και ο γενικός γραμματέας του Φόλκερ Βίσινγκ δημοσίευσαν χθες Τρίτη μια φωτογραφία της τετράδας στο Instagram και έγραψαν: «Αναζητώντας μια νέα κυβέρνηση, διερευνούμε το κοινά μας στοιχεία και γεφυρώνουμε όσα μας χωρίζουν. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το επιτυγχάνουμε. Συναρπαστικοί καιροί».

Ο διακηρυγμένος στόχος και των δύο κομμάτων είναι να καθορίσουν βασικές γραμμές πολιτικής συνεργασίας – μια «επανεκκίνηση» της κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο τότε το FDP και οι Πράσινοι προτίθενται να συζητήσουν με το κόμμα του πιθανού καγκελαρίου, δηλαδή με το SPD ή με το CDU .

Η Νεολαία των Πρασίνων κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απορρίψει ξεκάθαρα τον συνασπισμό με τους συντηρητικούς. «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επαναφέρουμε το κόμμα το οποίο έχει σαφώς καταψηφιστεί πίσω στην καγκελαρία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος της οργάνωσης, Γκέοργκ Κουρτς, στην εφημερίδα «Neue Osnabruecker Zeitung».

Και ο ειδικός των Πρασίνων για θέματα ενέργειας Όλιβερ Κρίσερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις συνομιλίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή με το CDU/CSU και το FDP. «Έχω ορισμένες δυσκολίες να φανταστώ τους συντηρητικούς πώς μπορούν να το κάνουν. Προς το παρόν μάλλον μοιάζουν σαν να είναι απασχολημένοι με τον εαυτό τους και μάλιστα (θα είναι) για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό WDR 5.

Οι Φιλελεύθεροι θα συζητήσουν και πάλι με τους Πράσινους, θα ακολουθήσουν επαφές με τη Χριστιανική Ένωση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – Η “Τζαμάικα”, ο προτιμητέος συνασπισμός για τους Φιλελεύθερους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις απευθείας προκαταρκτικές συνομιλίες τους σε διευρυμένο κύκλο μεθαύριο Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες με τη Χριστιανική Ένωση (CDU) και τελευταίο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του FDΡ Φόλκερ Βίσινγκ, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των ηγεσιών των δύο κομμάτων, συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να συνεχιστούν την Παρασκευή, σε διευρυμένο κύκλο. «Εκεί θα τεθούν και τα πρώτα ζητήματα ουσίας», πρόσθεσε ο κ. Βίσινγκ.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που θα έχει το κόμμα του με τις άλλες δυνάμεις, ο κ. Βίσινγκ ανέφερε ότι η Χριστιανική Ένωση έχει απευθύνει πρόκληση στο FDP, με τη συνάντηση να πραγματοποιείται πιθανότατα το Σάββατο, ενώ για την Κυριακή έχει ήδη προγραμματιστεί η συνάντηση με την ηγεσία του SPD.

«Έπειτα από αυτές τις συνομιλίες, τα όργανά μας θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του FDP, επαναλαμβάνοντας ότι για τους Φιλελευθέρους, ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (CDU/CSU – Πράσινοι – FDP) παραμένει ο προτιμητέος. «Έχει να κάνει με την ουσία και σε αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι», δήλωσε.

Στο μεταξύ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του SPD επανεξέλεξε νωρίτερα σήμερα ως επικεφαλής της τον Ρολφ Μούτσενιχ, με ποσοστό 95%. Ο κ. Μούτσενιχ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Bundestag, ο οποίος θα αναδειχθεί κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 26 Οκτωβρίου. Πρόεδρος της Bundestag είναι σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το κόμμα του οποίου ωστόσο δεν είναι πλέον η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.