Γερμανία: Ανακοινώθηκε η συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του συνασπισμού- «φωτεινού σηματοδότη» των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, των Φιλελεύθερων του FDP και του κόμματος των Πρασίνων.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία από την δεκαετία του 1950 και αποκλείει από την εξουσία τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στην εξουσία κατά τα τελευταία 16 χρόνια.

Η συμφωνία και οι στόχοι του Συνασπισμού

Στην οικονομία, τα τρία κόμματα συμφώνησαν στο ότι επιθυμούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ/ ώρα και να μην προβούν σε καμιά περικοπή των συντάξεων, ή σε αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Υποσχέθηκαν επίσης ότι «Κατά τη διάρκεια αυτής της νομοθετικής περιόδου, το ποσοστό εισφορών δεν θα ξεπεράσει το 20 τοις εκατό».

Στον τομέα της υγείας: Ο συνασπισμός των φαναριών θέλει να ξεκινήσει μια πληρωμή μπόνους για τους υγειονομικούς που εργάστηκαν και εργάζονται κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί «ένα δισεκατομμύριο ευρώ» για αυτό.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας, ισχύουν τα εξής: «Χρειαζόμαστε εμβολιασμούς και ενισχυτικές δόσεις για να κάνουμε πιο δύσκολη τη διάδοση του ιού».

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει μια ομάδα κρίσης και μια πρόσθετη επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού. «Θα αναδιοργανώσουμε τη διαχείριση κρίσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού», ανακοίνωσαν. «Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργήσουμε αμέσως μια κοινή ομάδα κρίσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, προκειμένου να συντονίσουμε καλύτερα τον πανεθνικό αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό επιστημονικό συμβούλιο πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας.

Στην οικολογία: Μέχρι το 2030, η Γερμανία θα πρέπει να λαμβάνει το 80 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βάσει της συμφωνίας συνασπισμού. Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν να έχει επιτευχθεί μερίδιο 65 τοις εκατό έως το 2030. Μέχρι τη χρονιά αυτή, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους.

Στην άμυνα και τους εξοπλισμούς, τα τρία κόμματα ανακοίνωσαν από τώρα την πρόθεσή τους για την αγορά μαχητικών drones.

Τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» θέλουν να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στους σιδηροδρόμους και τις μεταρρυθμίσεις στην εταιρεία γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn.  Σύμφωνα με τη συμφωνία του συνασπισμού, δεν θα υπάρξει διάσπαση των ομοσπονδιακών σιδηροδρόμων, όπως συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις συνασπισμού.

Στην περίπτωση των αυτοκινητοδρόμων και των ομοσπονδιακών αυτοκινητοδρόμων, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συντήρηση και την αποκατάσταση, όπως ανακοίνωσαν.

Μεταξύ άλλων, τα κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» ανακοίνωσαν πως θέλουν να μειώσουν το ηλικιακό όριο των ψηφοφόρων στα 16 έτη, όπου θέλουν να «κατεβάσουν» και το όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου. Τα κόμματα σχεδιάζουν να επιτρέψουν τη συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 16 ετών αντί των 17 ετών, που ίσχυε προηγουμένως.

Επίσης, επεσήμαναν ξανά ότι θέλουν να εισαγάγουν μια «ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες για κατανάλωση σε αδειοδοτημένα καταστήματα». Το FDP έγραψε νωρίτερα στο Twitter: “Θα το νομιμοποιήσουμε!”

Οι πρώτες ανακοινώσεις και πληροφορίες για τη σύνθεση της κυβέρνησης

Καγκελάριος της Γερμανίας αναλαμβάνει ο Όλαφ Σολτς του SPD, όπως επιβεβαίωσε  ο Πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Την θέση του Αντικαγκελάριου θα καταλάβει ο συν-πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, ο συντονισμός της θα εδραιωθεί σε διάφορα υπουργεία, ως κοινή πολιτική. «Ακολουθούμε μια κοινή πορεία», είπε ο Σολτς . Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάθε κόμμα αναλαμβάνει τα εξής υπουργεία:

SPD (ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ)

Το υπουργείο Υγείας. Ο Όλαφ Σολτς δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιο πρόσωπο προβλέπεται για το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πάει στο SPD. «Αξιοποιούμε στο μέγιστο τον διαθέσιμο χρόνο. Τα υπουργεία που θα δοθούν στο SPD θα στελεχωθούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο», είπε ο Σολτς.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνίας. Ο Χουμπέρτους Χάιλ του SPD φέρεται να είναι ο μόνος υπουργός από την παλιά κυβέρνηση  συνασπισμού, μεταξύ του SPD και του συντηρητικού CDU/CSU της Μέρκελ, που θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Εργασίας.

FDP (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ)

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ

ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η συν-πρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ