Η γαλλική αντιτζιχαντιστική δύναμη στο Σάχελ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε στο Μαλί, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ένα «σημαντικό» στέλεχος μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που ειδικευόταν στην τοποθέτηση αυτοσχέδιων ναρκών.

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι, ο επικεφαλής αυτού του δικτύου που τοποθετούσε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, «εξουδετερώθηκε» στην περιοχή Χομπόρι, σε μια επιχείρηση της αποστολής Μπαρκάν «σε συντονισμό» με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός παρέχει επιμελητειακή στήριξη και πληροφορίες στις γαλλικές δυνάμεις στο Σάχελ.

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι ήταν «ο επικεφαλής μιας σημαντικής ομάδας στους κόλπους της Ανσαρούλ Ισλάμ». Ήταν δεύτερος τη τάξει, κάτω από τον Τζαφάρ Ντίκο, τον «εμίρη» αυτής της οργάνωσης και δρούσε στην περιοχή της Εθνικής Οδού 16, μεταξύ του Γκόσι και του Γκάο, σύμφωνα με την Μπαρκάν.

Οι αυτοσχέδιες νάρκες είναι το όπλο που προτιμούν οι τζιχαντιστές που δρουν σε αυτή τη ζώνη.

Η Ανσαρούλ Ισλάμ ιδρύθηκε το 2016 στην Μπουρκίνα Φάσο, από τον ιεροκήρυκα Ιμπραχίμ Μαλάμ Ντίκο. Αρχικά δρούσε στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο αλλά κατόπιν απέκτησε διασυνδέσεις με την ομάδα του Αμαντού Κούφα, που ανήκε στην Αλ Κάιντα του Σάχελ και δρούσε στο κεντρικό Μαλί. Τα πρώτα χρόνια της δράσης της είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο.

Οι επιχειρήσεις της Ανσαρούλ Ισλάμ μειώθηκαν θεαματικά μετά τον θάνατο του Ιμπραχίμ Μαλάμ Ντίκο, τον οποίο αντικατέστησε στην ηγεσία της οργάνωσης ο αδελφός του, Τζαφάρ.