Γαλλική φαρμακευτική εταιρεία κρίθηκε ένοχη για απάτη και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μέσω ενός προϊόντος απώλειας βάρους που παρήγαγε.

Το χάπι, με το όνομα «Mediator», απευθυνόταν σε παχύσαρκους διαβητικούς και κυκλοφορούσε στην αγορά για 33 χρόνια, προτού αποσυρθεί το 2009 λόγω σοβαρών υπονοιών ότι προκαλούσε καρδιακά προβλήματα.

Πλέον θεωρείται ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της κατανάλωσης του χαπιού.

Συνολικά, θεωρείται ότι το φάρμακο είχε συνταγογραφηθεί σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, κατά τις 3 δεκαετίες της κυκλοφορίας του.

Η δίκη εναντίον της εταιρείας Servier, που παρασκεύαζε το συγκεκριμένο χάπι, ξεκίνησε το 2019 και συμπεριελάμβανε εκατοντάδες αγωγές εναντίον της.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για τις θανατηφόρες παρενέργειες του φαρμάκου, ωστόσο το δικαστήριο σήμερα της επέβαλε ποινή προστίμου, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

«Παρόλο που για χρόνια είχαν γνώση του κινδύνου, δε φρόντισαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα», απεφάνθη η δικαστής, Συλβί Ντονίς.

Ο πρώην διευθυντής της εταιρείας, Ζαν-Φιλίπ Σετά, καταδικάστηκε επίσης σε τετραετή φυλάκιση με αναστολή.

Ο ελεγκτικός οργανισμός φαρμάκων της Γαλλίας έρχεται επίσης αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους που ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Το φάρμακο είχε απαγορευτεί ήδη από το 2000 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Παρόλα αυτά, συνέχισε να χορηγείται σε Γάλλους διαβητικούς έως και το 2009, ως κατασταλτικό της όρεξης.

Η επικρατέστερη μελέτη για τους θανάτους που προκάλεσε το Mediator κάνει λόγο για 500 νεκρούς, ωστόσο μια άλλη μελέτη θέλει τους θανάτους να αγγίζουν τους 2.000.

Τις παρενέργειες του φαρμάκου είχε εκθέσει πρώτη μια Γαλλίδα πνευμονολόγος, η δρ. Ιρέν Φρασόν.

Μετά το πέρας της δίκης, η γιατρός δήλωσε πως ελπίζει ότι η υπόθεση θα «μας δώσει τα μέσα να καταλάβουμε πώς μια τέτοια απάτη μπόρεσε να συνεχίζεται για τόσο καιρό».