Μάλιστα, η αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων θα «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών για τη σύναψη νέων συμβάσεων

Με ακόμα ένα… βαρίδι θα βρεθούν αντιμέτωπες οι βιομηχανίες μετά την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγιά τους κατά 10%.

Κι αυτό διότι εκτιμά ότι το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας – που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ελέγχει η ίδια την άνοδο κατά 30% της Οριακής Τιμής Συστήματος, αλλά και στην εκτίναξη των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)- δεν μπορεί να το απορροφήσει στο ακέραιο.

Μάλιστα, η αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων θα «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών για τη σύναψη νέων συμβάσεων. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε η ετήσια παράταση ισχύος των τιμολογίων που έληγαν τον Φεβρουάριο του 2018.

«Πόλεμος»

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες φαίνονται απρόθυμες να δεχτούν την αύξηση.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι από τη μία το κόστος των ρύπων μετακυλίεται στις ίδιες και δεν ενσωματώνεται στα τιμολόγια και από την άλλη το κόστος τροφοδοσίας των πελατών υψηλής τάσης έχει ήδη επιβαρυνθεί κατά 20% μέσα στο 2018 εξαιτίας του… ράλι των δικαιωμάτων CO2.

Πάντως, οι σχέσεις ΔΕΗ και βιομηχανιών βρίσκονται ήδη σε…τεντωμένο σχοινί μετά την έντονη αντίδραση των καταναλωτών υψηλής τάσης στα τιμολόγια Ιανουαρίου, καθώς η χρέωση τoυ CO2 έφτασε τα 17 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) έχει αποστείλει για το θέμα δύο επιστολές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού της εν λόγω χρέωσης. Την ίδια ώρα, δύο εγχώριες βιομηχανίες φέρεται να έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στη ΡΑΕ κατά της ΔΕΗ, για διακριτική μεταχείριση υπέρ ορισμένων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Εμπόδια

Κι όλα αυτά την ώρα που ο κλάδος της βιομηχανίας πλήττεται από τη βαριά φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, την ανυπέρβλητη γραφειοκρατία, αλλά και το υψηλό κόστος δανεισμού, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για εξυγίανση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να προσελκύσει επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να μειώσει από το 15% στο 10% την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες και την έτερη έκπτωση της προπληρωμής της ετήσιας κατανάλωσης από 6% που είναι σήμερα σε 4%.