Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έναρξη της σημερινής του ομιλίας στη Βουλή στη συζήτηση επί της «Δημοκρατίας και της ποιότητας του Δημοσίου Διαλόγου» εξέφρασε την αλληλεγγύη και στήριξη του ΚΚΕ σε όλες και όλους όσους και όσες με τη γενναία στάση τους άνοιξαν τον δρόμο για να βγουν στο φως αποτρόπαιες πράξεις, για να φθάσουν τελικά στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, για να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες για μια πραγματικότητα δυσώδη, οικονομική, κοινωνική, εργασιακή, νομοθετική, η οποία όχι μόνο παράγει δράστες και θύματα, αλλά την ίδια στιγμή εκβιάζει την σιωπή των θυμάτων.
Αντικρούοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «τον Λιγνάδη τον απέσυραν και τον οδήγησαν στην Δικαιοσύνη τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα».
«Εσείς», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «αναγκασθήκατε να συρθείτε πίσω από τις εξελίξεις για να κρύψετε τις πολιτικές ευθύνες και τις δικές σας και της υπουργού σας τόσο στην επιλογή για την μη τήρηση των απαραίτητων διαφανών διαδικασιών, όσο και στη διατήρηση ενός τέτοιου ανθρώπου σε μια τέτοια θέση ευθύνης στο χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες γιατί ήταν σε γνώση του οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στο συγκεκριμένο θέμα, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το σκάνδαλο και να περνά σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ είχε τονίσει πως εκτός από τα θύματα και τους δράστες, τα φώτα πρέπει να στραφούν και σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και πάνω απ’ όλα φιμώνουν τα θύματα.

Στηλίτευσε την υποκρισία διαφόρων «δήθεν ευαίσθητων» και ορισμένων εκπομπών «που τώρα ανακάλυψαν αυτά τα φαινόμενα, ενώ τόσα χρόνια είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες εργαζομένων, σωματείων, μαζικών φορέων για παρόμοιες καταστάσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς και στις οποίες δεν αφιέρωσαν ούτε ένα δευτερόλεπτο».

Σημείωσε ότι το θέατρο δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς «πίσω από τα φώτα της ράμπας υπάρχει ένα εργασιακό καθεστώς ασυδοσίας για την πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο που μετατρέπει τους εργαζόμενους και του θεάτρου σε εύκολα θύματα».

Ανέφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού εδώ και ένα χρόνο παραμένουν με ευθύνη της κυβέρνησης εντελώς απροστάτευτοι και «σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης».
Είπε ότι προκαλούν οργή και αγανάκτηση τα αποτρόπαια περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων κοριτσιών και αγοριών ακόμα και στο χώρο της Εκπαίδευσης και χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια «που γίνεται από ορισμένους, να ταυτιστεί ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός με την ασέλγεια και την εκμετάλλευση σε βάρος εφήβων, με την παιδεραστία».
Είπε ότι είναι «πολύ βολική η προσέγγιση» που κάνει λόγο για «κάποιες ακραίες ατομικές συμπεριφορές», υπογραμμίζοντας πως «δείχνουμε τα τέρατα αλλά κρύβουμε την κοινωνία που γεννά και συντηρεί τέρατα. Θα το ξαναπούμε: Υπάρχει ένα βαθύτερο σάπιο κοινωνικό, οικονομικό υπόβαθρο, που διευκολύνει τους δράστες».

Ανέφερε ότι «αυτή η δυσωδία δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο από την όποια αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, του νομικού πλαισίου» και επισήμανε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το θύμα μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη.

Σημείωσε ότι οι ελάχιστες κρατικές υποδομές για την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων παραμένουν εντελώς υποστελεχωμένες ενώ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η χρηματοδότησή τους περιορίζεται «σε ευρωπαϊκά προγράμματα με «ημερομηνία λήξης» και σε ένα επίσης πολυδαίδαλο δίκτυο ΜΚΟ».
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει εδώ και τώρα την «απεμπλοκή των ΜΚΟ από τις υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων, θυμάτων κακοποίησης, προσφύγων και άλλα σχετικά» και να προχωρήσει στη «γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη, προστασία των θυμάτων βίας».

Αναφερόμενος στην ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων που έχουν να κάνουν με την προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και την οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για βασικές αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα τις οποίες «ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ», τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπου δε μείωσαν, διατήρησαν προκλητικά χαμηλές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα».

Πρόσθεσε ότι «εκκωφαντική είναι η ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της παραγραφής των παραπάνω αδικημάτων».

Μιλώντας, στη συνέχεια, για το θέμα του δημοσίου διαλόγου, ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι το ΚΚΕ «επιλέγει τη δημόσια, σκληρή, ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με την πολιτική σας και μέσα και κυρίως έξω από αυτή την αίθουσα, εκεί που κρίνονται βέβαια τα περισσότερα».

Προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά κάποιους που «έχουν την αθλιότητα ως δεύτερη φύση τους», αναφέρθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Λαζαρίδη, που έκανε μια ανάρτηση «βγαλμένη από τον βούρκο του ναζιστικού Χρυσαυγιτισμού» και «τόλμησε να βάλει στο στόμα του τον Άρη Βελουχιώτη, τον ήρωα της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής γερμανικής κατοχής, που το όνομά του είναι θρύλος και τραγουδήθηκε από όλο τον λαό μας πλην φασιστών και ταγματασφαλιτών».

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλο βουλευτή της ΝΔ ο οποίος στις 17 Νοέμβρη 2020 για την εκδήλωση της επετείου του Πολυτεχνείου είπε: «1.500 επίδοξοι δολοφόνοι του ΚΚΕ αναφερόμενος στην εκδήλωση που έγινε τότε με όλα τα μέσα προστασίας και συμπεριέλαβε και σύσσωμη την ΚΟ του ΚΚΕ».
Υπέβαλε στον πρωθυπουργό το ερώτημα πως τα χαρακτηρίζει όλα αυτά, προσθέτοντας «αν δεν τα καθοδηγείτε άμεσα, τα ανέχεστε και τα καλλιεργείτε».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «μη σας πιάνει λοιπόν ο πόνος τώρα, για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν copy paste έτσι κι αλλιώς τον αυριανισμό κι αυτοί, ο οποίος πάντα είχε ειδικά το ΚΚΕ και τη συνεπή αριστερά στο στόχαστρο».

Ο. Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «όταν ανάμεσα στους δύο πόλους αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει τόσο μεγάλη προσέγγιση, σε κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του λαού, τόσο θα καταφεύγετε στην αντιπαράθεση του βούρκου».
Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε η κυβέρνηση «να μην διανοηθεί στο όνομα δήθεν της ρύθμισης του δημόσιου διαλόγου, να επιχειρήσει να επιβάλλει μέτρα περιορισμού της φωνής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των πολιτικών κομμάτων, των εντύπων που ασκούν ουσιαστική, σκληρή μεν, αλλά καθαρή κι έντιμη κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική της και στους διάφορους συμμάχους της, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ».
«Δεν είμαστε γενικά ενάντια στη θέσπιση κανόνων, αλλά στους κανόνες που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις σας -και η δική σας- δεν έχουμε απολύτως καμία εμπιστοσύνη.
Προειδοποιούμε: Σε φίμωση τελικά θα οδηγήσουν και οι κώδικες δεοντολογίας που επεξεργάζεστε! Αυτό να το ξέρει ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι βάσει του ευρωενωσιακού νομοθετικού πλαισίου που φέρει την υπογραφή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πριν μία εβδομάδα, στην Ισπανία, φυλακίστηκε καλλιτέχνης, γιατί με τους στίχους τους «πρόσβαλε» λέει, «τη μοναρχία, το βασιλιά και τη βασίλισσα»

«Αυτά συμβαίνουν στην Ισπανία της “προοδευτικής διακυβέρνησης”, κύριε Τσίπρα. Λουστείτε τα κι εσείς! Αφού πολιτική στήριξη άπλετη παρέχετε στους κυβερνώντες κεντροαριστερούς Ισπανούς φίλους σας», πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «ο βούρκος που αναπαράγει τη βία σε βάρος των γυναικών, άλλων κοινωνικά ευάλωτων ανθρώπων, όσα αναπαράγουν τον ρατσισμό, πηγάζει από το “δίκαιο” και τις “αξίες” που καλλιεργεί η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία της καπιταλιστικής σαπίλας».
«Γι’ αυτό και η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας μπορούν και πρέπει να είναι σήμερα, στοιχεία της εργατικής, της λαϊκής, νεολαιίστικης πάλης, και όχι απομονωμένα ή σε αντιπαράθεση με αυτήν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το ατομικό θάρρος και η αντοχή μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό “δίχτυ ασφαλείας” κάθε γυναίκας, κάθε νέας και νέου και ανεξάρτητα από σεξουαλικό προσανατολισμό».

«Η “ασπίδα προστασίας” χτίζεται μέσα στον αγώνα, τον συλλογικό για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δε θα χωράει ούτε το φόβο, ούτε το σεξισμό, ούτε το ρατσισμό, ούτε τη βία, μια κοινωνία πραγματικά απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και από κάθε κοινωνική ανισότητα» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ