Ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αυτήν την ώρα στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε.

Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

Τι απάντησε ο Τασούλας

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται να εξεταστεί η πρώτη αλλαγή στη λειτουργία της Βουλής, λόγω Covid, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που έκανε λόγω για «ζητήματα δημοκρατίας» τόνισε ότι μέχρι σήμερα 107 άνθρωποι που εργάζονται στη Βουλή (είτε βουλευτές είτε αστυνομικοί είτε εργαζόμενοι) έχουν νοσήσει από κορωνοϊο, ξεκαθαρίζοντας ότι η λειτουργία της Βουλής δεν αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού αλλά του Προέδρου της Βουλής. « Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι το περαιτέρω άνοιγμα θα γίνει προσεκτικά, προκειμένου «να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη παρουσία».

Ο ίδιος υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διαχείριση μιας τέτοιας πανδημίας, «με πρώτο εμένα». Είπε, όμως, ότι η βασική του επιδίωξη ήταν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. «Όταν φιλοδοξούσα να διοικήσω την Βουλή μετά την τιμητική σας ψήφο του καλοκαιριού του 2019, δεν σκέφτηκα ότι θα το κάνω συνεργαζόμενος με τους γιατρούς της Βουλής επειδή το επέβαλλε η ανάγκη», είπε ο κ. Τασούλας, υπαινισσόμενος ότι τα μέτρα τα εισηγείται η υγειονομική μονάδα του Κοινοβουλίου και δεν επιβάλλονται από αλλού. «Και δεν φιλοδοξούσα να χειριστώ θέματα επιπολασμού του κορωνοϊού στο κοινοβούλιο, θέματα, self test ή και μοριακών τεστ στο κοινοβούλιο. Ούτε φιλοδοξούσα να μη βλέπω εσάς την ώρα που σας μιλάω ή εσείς εμένα και να βλέπω μία μασκοφορεμένη Βουλή. Ούτε φιλοδοξούσα να μιλάω αφού απολυμάνουν το χώρο από τον προηγούμενο ομιλητή», προσέθεσε ο ίδιος.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε ότι στο εγγύς μέλλον αναμένεται να διευρυνθεί ο χρόνος εξέτασης των νομοσχεδίων καθώς επίσης θα προβλεφθεί και η αύξηση των παρόντων βουλευτών τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις επιτροπές. Τα παραπάνω θα λάβουν χώρα σε περίπου δύο εβδομάδες.