«Απολύτως έχει αποτύχει η κυβέρνηση στην πανδημία. Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης, κανονικός, είτε κυριολεκτικά -γιατί είναι συμφορές αυτά που ζούμε- είτε και μεταφορικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εκπομπή “Οι Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της στα πεδία της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που «στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί εγκαίρως το μέγεθος του φαινομένου και ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση, τη ΔΕΗ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς απ’ το να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ευρύτερη περίοδο». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο θα είχε διαστάσεις όχι προσωρινότητας αλλά μονιμότητας, τσουνάμι που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που να υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα». Πολλά νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες, έχουν υπαρξιακό πρόβλημα, τόνισε.

Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε «ως ο καλύτερος τεχνοκράτης και απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αδυναμία να χειριστεί κρίσεις, το επιτελικό κράτους έχει γίνει ανέκδοτο, στην πανδημία είμαστε οι χειρότεροι». Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να μπει φρένο σ’ αυτή τη συμφορά, αλλά και στη μεγάλη οικονομική συμφορά που έρχεται», προσθέτοντας ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Εξήγησε τη θέση του για πρόωρες εκλογές -για να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή- και υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο». Ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως είπε, ότι μπορεί να δημιουργηθεί και έντονο αντιπολιτικό κίνημα, να αποστραφούν οι άνθρωποι την πολιτική και να υπάρξει ενδεχομένως στροφή σε μορφώματα της Άκρας Δεξιάς», για να υπογραμμίσει ότι η οργή που παρατηρεί να υπάρχει, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Σημείωσε ότι σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίες και προγραμματικές συνεργασίες πάνω στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, «ιδίως στις μέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμιση τους και σε μια πολιτική που λέει ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος». Προσέθεσε ότι «αυτή η γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά ανάμεσα στη Δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις» και πως «όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται». Σχολίασε ότι η ηγεσία κάθε κόμματος θα πρέπει να απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και ότι «στην ώρα της κάλπης δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις». Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πίεση που ασκεί στο ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να στραφεί ενάντια σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ προσέθεσε πως το να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξ αντικειμένου βοηθά την κυβέρνηση. Ανέφερε ότι καθόλου δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ. «Για εμάς το μέτωπο μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, δεν έχουμε άλλον αντίπαλο», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεγάλες με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, αλλά τον κ. Μητσοτάκη «θεωρούμε αντίπαλο μας».

Μιλώντας για το πεδίο της ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», προσθέτοντας ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19». Ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. Δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι», τόνισε. «Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ’ το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη», είπε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δέσμη μέτρων με κύριο χαρακτηριστικό, «πέραν των ελέγχων και την άσκηση δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ, την ενεργοποίηση της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το χτύπημα των καρτέλ, τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -το έχουν κάνει 18 ευρωπαϊκές χώρες-, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Σημείωσε ότι από το ’19 έως σήμερα οι μόνες χώρες που δεν τον έχουν αυξήσει, τον αύξησαν κατά 2%, είναι η Ελλάδα και η Εσθονία. Έθεσε το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να προβλέψει αύξηση του κατώτατου μισθού παραπάνω από 2% που τον αύξησε, αλλά αντίθετα προανήγγειλε και δεύτερη αύξηση στη συνέχεια. Υποστήριξε ότι υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα αλλά υπάρχουν και επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν θέλουν αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά διαρκώς με τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, «και προς τιμήν τους οι περισσότεροι δεν αρνούνται την αναγκαιότητα να ανέβει ο κατώτατος μισθός γιατί ξέρουν ότι θα κινηθεί η αγορά». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εξελέγη, παρέλαβε άδεια ταμεία και πως όμως «μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια επαναφέραμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό», που στην περίπτωση των νέων υπήρχε η πρόσθετη αύξηση με την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ είχε πει προεκλογικά πως «θα πάμε 7,5% και 7,5% το 2020 και το 2021 αν επανεκλεγούμε».

Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση 13% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οποιαδήποτε φορολογική ελάφρυνση είναι καλοδεχούμενη αλλά άσκησε κριτική «ότι αυτά είναι πολύ λίγα και θα κατευθυνθούν σε πολύ λίγους και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». «Η κριτική που έκανα ήταν ότι στην ουσία τα 350 εκατ., ευρώ ταυτίζονται με τον συμπληρωματικό φόρο που στην ουσία καταργείται και ο οποίος αφορά περιουσίες πάνω από 250.00 ευρώ. Αυτά έπρεπε να πάνε στοχευμένα στα πιο χαμηλά νοικοκυριά που έχουν περισσότερη ανάγκη», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η ακρίβεια δεν μαστίζει το ίδιο αυτόν που έχει μηνιαίο εισόδημα χίλια ευρώ με αυτόν που έχει δέκα χιλιάδες ευρώ».

Θύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει την επιπλέον σύνταξη κάθε άνοιξη «και μας έλεγαν ότι είναι ψίχουλα, 1 δισ. κάθε χρόνο και το πήρε ο κ. Μητσοτάκης αυτό και αντί να το δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και θα έχουμε μαύρη τρύπα 1,5 δισ. κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία». Σχολίασε ότι μετά από αυτά «λένε ότι δεν έχουν χρήματα για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί». «5 δισ. έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς λογαριασμούς», «έτσι θα χειριστούν τα 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης;», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με δηλώσεις του κ. Πολάκη και της κυρίας Χριστοδουλοπούλου. Είπε ότι σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία και που είναι πολυσσυλεκτικό, ακούγονται όλες οι απόψεις. «Υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους μου ότι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος που κάνει “εποποιίες”, είτε το 2007 είτε το 2022, πρέπει να στήσεις κι εσύ αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα με αυτή την αντίληψη, θεωρώ ότι είναι το γήπεδο της Δεξιάς, το γήπεδο του αντιπάλου, και θεωρώ ότι η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να έχουν μια προοπτική να αλλάξουν τον τόπο αν πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση: μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία, διαφάνεια, αξιοκρατία», είπε. Σχολίασε ότι είχε δημιουργηθεί τεράστια φασαρία για τους “μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ” και τώρα η κυβέρνηση «έχει φτάσει στους 3.300 μετακλητούς με 79% αυξήσεις μισθών σε κάποιους απ’ αυτούς, έχουμε golden boys που παίρνουν 8.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ούτε κουβέντα». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις κι αυτές που λένε ότι πρέπει να πάμε έτσι κι αυτές που λέμε ότι πρέπει να πάνε αλλιώς», «δεν διαγράφεσαι στον ΣΥΡΙΖΑ για την άποψη σου», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στοχοποιεί τον Π. Πολάκη. «Ο Παύλος Πολάκης και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη διαδρομή τους, την ευθυκρισία τους, τη δυνατότητα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνώ πάντα με αυτά που λένε όλα τα στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει συλλογικές διαδικασίες, εκφράζει την άποψη του συλλογικά και συγκροτημένα». «Είναι δυνατόν με όλα όσα συμβαίνουν να μιλάμε για τους “συριζοφρουρούς” όταν έχουμε την “εποποιία” του κομματικού κράτους, όταν ακόμα και ο ΑΣΕΠ παρακάμπτεται, όταν έχουμε λίστα Πέτσα με τόσα εκατομμύρια σε ΜΜΕ;», τόνισε. «Είμαι ανοικτός στην κριτική, αλλά δεν θα παίξουμε στο γήπεδο του αντιπάλου, γιατί εκεί θα χάσουμε, θα παίξουμε στο γήπεδο της αξιοκρατίας, της άρσης των δεσμών του κράτους με το κόμμα, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, της διαφάνειας κι ας έχουμε κόστος απ’ αυτό», είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει προεδρικό κόμμα και πως όραμά του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Σχετικά με την εκλογή τής συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, είπε ότι είναι καινοτόμα μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι αυτό είναι διαφορετικό από το να ψηφίζουν οι φίλοι. «Δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζει ψηφοφόρος της ΝΔ πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης μετά την εκλογή του άλλαξε το καταστατικό στο κόμμα του και θα εφαρμόζει αυτό που κάνουμε εμείς, να ψηφίζουν δηλαδή τα μέλη». Είπε ότι η μεγαλύτερη καινοτομία, πέρα από την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας από τα μέλη, είναι και η ψηφιακή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις, αναφέροντας επί παραδείγματι ότι «στο κρίσιμο ερώτημα αν θα μπούμε σε κάποια κυβέρνηση θα αποφασίσει η βάση, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείς αν θα φύγει εάν χάσει στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι «δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές». «Τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες και την παραμονή τους επίσης την επιλέγει ο λαός. Πριν και μετά τις εκλογές μεσολαβεί μια πολύ κρίσιμη στιγμή, οι εκλογές», τόνισε.