Ανακοινώσεις για τα μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες, έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στις ανακοινώσεις, από το υπουργείο Υγείας, συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ερώτηματα όπως: «Ζούμε μέσα σε τείχος ανοσίας ή μένουμε έξω από αυτό;. Ζούμε με χαμηλότερο κίνδυνο να βρεθούμε σε ΜΕΘ ή παίζουμε ρώσικη ρουλέτα«, έθεσε ο Βασίλης Κικίλιας στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης.  Υπάρχει πλέον επιλογή με τους εμβολιασμούς και δεν μπορεί η ζωή μας να αναστέλλεται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: «Μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων ως προς την διασωλήνωση και τη νοσηλεία».

Από την 1ηΣεπτεμβρίου ισχύει το μέτρο αναστολής εργασίας όσων δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιτον με πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας και σε ιδιώτες προβλέπονται ήδη πρόστιμα και κυρώσεις, είπε ο κ. Κικίλιας

Θα αρχίσουν μέτρα υποχρεωτικής διάγνωσης κορονοϊού, σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με ένα τεστ κόστους 10 ευρώ που θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι σε τουρισμό, εκπαίδευση θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test αντιγόνου την εβδομάδα.

Πάνω από το 90% που βρίκσονται σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο Β. Κικίλιας.

Χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε χώρους περίθαλψης όσων νοσούν, τόνισε επίσης και επεσήμανε:

«Επιλογή έχουμε έχουν εμβολιαστεί 6 εκατομμύρια και είμαι σίγουρος ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Για να προσεγγίσουμε το 80% της ανοσίας των ενηλίκων χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμα. Πιστεύω στον Ελληνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσει το εμείς παρά το εγώ.

Τα μέτρα

Μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, όσον υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Οσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ μια φορά την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί:

Θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδιμαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές: