Στροφές… αρχίζει να ανεβάζει, σταδιακά, η αγορά όσο πλησιάζει το Πάσχα. Με το εορταστικό ωράριο σε ισχύ, τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, χθες Κυριακή των Βαΐων, μέχρι τις 6 μ.μ. Την τιμητική τους είχαν τα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο Αγορά, όπου αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν, εθιμοτυπικά, να προμηθευτούν ψάρια.

Οπως σχολίασε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, το περασμένο Σάββατο (24/4) λόγω καιρού, αλλά κι έλλειψης ενημέρωσης η κίνηση στην αγορά ξεκίνησε υποτονικά, αλλά όσο προχωρούσε η ημέρα βελτιωνόταν. Την Κυριακή ξεκίνησε καλύτερα και συνεχίστηκε σχετικά καλά.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ανέβασαν… ρολά τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά, στο πλαίσιο των μέτρων για την περαιτέρω απελευθέρωση του λιανεμπορίου. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας αυτοψία (24/4) σε μερικά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα συνεχάρη για την τήρηση των μέτρων τους πελάτες και τις επιχειρήσεις. «Παρά τη βροχή η κίνηση στα μαγαζιά είχε ξεκινήσει, αλλά όλα κυλούν ομαλά. Αν κάνουμε όλοι μας το εμβόλιο, όλα θα πάνε καλά», έγραψε ο ίδιος στο twitter.

Με βάση το ωράριο που προτείνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου για την πασχαλινή περίοδο, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από σήμερα, Μ. Δευτέρα έως Μ. Πέμπτη: 9 π.μ. – 8.30 μ.μ., τη Μ. Παρασκευή από τη 1 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. και το Μ. Σάββατο από τις 9 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. Από την Κυριακή του Πάσχα έως και την Τρίτη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Υπενθυμίζεται πως η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρεται στις 4/5.

Σημειώνεται πως ο περιορισμός κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 μ.μ. τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα 3/5, που επανακκινεί και η εστίαση, η απαγόρευση αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 11 μ.μ., ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι όσοι μένουν κοντά στο εστιατόριο θα μπορούν να φύγουν στις 11 μ.μ. Ωστόσο, εκείνοι που μένουν μακριά, θα πρέπει να μεριμνήσουν για να την έγκαιρη επιστροφή τους.

Ο ίδιος πρόσθεσε σε σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εστίαση και αφού ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα του κλάδου). Δίνουμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα 500 εκατ. ευρώ χαμηλότοκα δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς. Κάνουμε μόνιμη μείωση φόρων, μειώνουμε την προκαταβολή φόρων, την εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές εισφορές. Πληρώνουμε μέχρι τη Μ. Πέμπτη την επιστρεπτέα 7, όπου θα πάρουν 55.000 επιχειρήσεις της εστίασης περίπου 170 εκατ. ευρώ για να μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Ξεκινάμε αμέσως μετά στις 10/5 την πλατφόρμα για να πάρουν οι επιχειρήσεις της εστίασης 330 εκατ . ευρώ, το 7% του τζίρου τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας».