Επί εννέα ώρες, από τις 10 πρωί, τα μέλη Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, συνεδρίαζαν για τις νέες παρεμβάσεις που απαιτούνται στην προσπάθεια αναχαίτισης του τρίτου κύματος στην Ελλάδα.
Στη … μαραθώνια και ενδεχομένως την πιο κρίσιμη έως τώρα σύσκεψη εξετάστηκαν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα για το σύνολο της χώρας αλλά και για κάθε μία περιοχή ξεχωριστά, με τους ειδικούς να αναζητούν τη “χρυσή τομή” στην ανάγκη ανάσχεσης της διασποράς της Covid-19 αλλά και της κόπωσης των πολιτών.

Η συνεδρίαση “κόλλησε” στην περίπτωση της Αττικής, με τις διχογνωμίες να είναι έντονες. Μάλιστα, οι επιστήμονες έφτασαν στο σημείο να προτίθενται ακόμη και να διακόψουν και να επανεξετάσουν τα δεδομένα σε δεύτερο χρόνο. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταλήξουν σε μία εισήγηση, αποφασίζοντας μάλιστα να μετατεθεί χρονικά η ενημέρωση των 6 έως ότου ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Η Επιτροπή έθεσε στο “μικροσκόπιό” της πρώτα την υπόλοιπη Ελλάδα, πριν φτάσει στη συζήτηση του “αγκαθιού” Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ετσι, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να εισηγείται καθολικό “lockdown” σε τρεις περιοχές, και ειδικότερα στην Πάτρα, την Χαλκίδα και τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Η περίπτωση της Αττικής είναι αυτή που απασχόλησε έντονα τους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους, με μερίδα ειδικών να εισηγείται το πλήρες κλείσιμο τόσο του λιανεμπορίου όσο και των σχολείων προκειμένου να προληφθεί η διαφαινόμενη μεγάλη έξαρση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανέγγιχτα μένουν προς το παρόν τα σχολεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εισηγήσεις στρέφονται σε περιορισμό της κινητικότητας το Σαββατοκύριακο όταν και οι πολίτες είναι πιο χαλαροί.

Ετσι, οι ειδικοί φέρεται να εισηγούνται κλειστά τα καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο. Τις υπόλοιπες ημέρες θα λειτουργούν με click – away, καθώς προς αναστολή πηγαίνει το click in a shop.

Επιπλέον, φαίνεται πως “κλειδώνει” η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε Αττική και Θεσσαλονίκη για το Σαββατοκύριακο. Μένει αδιευκρίνιστο για την ώρα εάν το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε αυτό το Σαββατοκύριακο ή θα είναι γενικευμένο και για τα υπόλοιπα ΣΚ. Τα μέτρα θα ανακοινώσει αναλυτικά στις 19.30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την Τρίτη όταν και τα κρούσματα “σκαρφάλωσαν” πάνω από τα 1200, σήμανε συναγερμός σε επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμη και άνοδο στα 2000 κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα εάν άφηναν να συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός της αύξησης.

“Βαριά” είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική που δείχνει ξεκάθαρη εκθετική αύξηση ενώ πλέον “κόκκινη” βάφεται και η Θεσσαλονίκη, όπως όλα δείχνουν, κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Η επιδημιολογική επιβάρυνση των δύο μητροπολιτικών περιοχών δεν αφήνει περιθώριο αναμονής καθώς πρέπει να υπάρξει προληπτική δράση πριν σκάσει η “βόμβα”, όπως λένε τα μέλη της Επιτροπής.

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξάνεται τόσο στην επικράτεια όσο και στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα και τα μισά κρούσματα της ημερήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Στον κεντρικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν χθες 129 νέα περιστατικά, ενώ στο δυτικό τομέα Αθηνών 101. Το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και την Αχαΐα. Χθες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 87 νέα περιστατικά και η Αχαΐα 81. Η ανησυχία για την Πάτρα ιδιαίτερα – που έχει μπει στην “κόκκινη” ζώνη ήδη από την περασμένη Παρασκευή – είναι έκδηλη. Ηδη στην πόλη των Πατρών μετέβη ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, για να επισκεφτεί τα δύο νοσοκομεία της πόλης και να διαπιστώσει την προετοιμασία τους στην πιθανή πίεσή τους λόγω της έξαρσης κρουσμάτων. Τον κ. Κωτσιόπουλο συνοδεύουν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος και Θεοκλής Ζαούτης.